Jabłka nie takie zdrowe
Nie takie zdrowe? (AFP)
Jabłko, choć jest źródłem cennych witamin, może szybko popsuć zęby - twierdzą brytyjscy i amerykańscy naukowcy, badający artykuły spożywcze.
Brytyjski dziennik The Mirror na swojej stronie internetowej publikuje ostrzeżenie naukowców, według których pewne odmiany jabłek zawierają tyle cukru, co zwykłe lemoniady i napoje typu cola. Z najnowszych amerykańskich badań wynika, że większość obecnych odmian jabłek zawiera 15% cukru, czyli o ok. 4% więcej niż jabłka trafiające na rynek 10 lat temu. Krótko mówiąc, jedno duże jabłko odmiany takiej, jak np. pink lady, fuji czy braeburn, zawiera ponad 4 łyżeczki cukru.
Matkom, które namawiają dzieci do jedzenia jabłek zamiast czekolady, stomatolodzy radzą, by maluchom podawać raczej... ser. Tymczasem brytyjski program dożywiania dzieci owocami w szkole zakłada bezpłatne rozdawanie jabłek uczniom. Stomatolodzy ostrzegają, że jabłek nie należy traktować jak zwykłej przekąski między posiłkami i trzeba po ich zjedzeniu od razu umyć zęby, tak jak po dużym posiłku. (jask)