Trwa ładowanie...

Ile za smażoną rybkę nad morzem? Kosztuje więcej, niż jesteśmy gotowi zapłacić

Turyści korzystający z uroków urlopu nad polskim morzem za obowiązkowy punkt programu uważają wizytę w smażalni ryb. Jednak każdy sezon letni przynosi podwyżki, więc nie omijają one takich punktów gastronomicznych. Do jakiego poziomu mogą wywindować ceny takiej uczty, by letnicy nie musieli z bólem z nich rezygnować?

Obiad w nadmorskiej smażalni ryb musi kosztować. Na ogół raz w roku, podczas  letniego urlopu postanawiamy nie żałować na takie przyjemnościObiad w nadmorskiej smażalni ryb musi kosztować. Na ogół raz w roku, podczas letniego urlopu postanawiamy nie żałować na takie przyjemnościŹródło: East News, fot: Mariusz Grzelak/REPORTER
d3v38gq
d3v38gq

Ankieterzy dowiedzieli się, jaki wydatek na porcję ryby jest dla większości z nas do zniesienia. Na zadane w internetowej ankiecie pytanie "Ile byłbyś w stanie zapłacić za 100 g ryby ze smażalni w miejscowości nad polskim morzem w czasie tegorocznych wakacji?" odpowiedziało 1132 respondentów.

Być może wielu z nich nie znalazło się w tym lub też w poprzednim roku na polskim wybrzeżu i nie zetknęli się z nadmorskimi realiami. Od wielu sezonów większość z Polaków narzeka na wakacyjne koszty. W mediach społecznościowych pełno jest wpisów z załączonymi fotografiami" paragonów grozy".

Bardzo często te przerażające rachunki związane są z wizytą w smażalni ryb nad Bałtykiem. Czasem porcja dorsza lub halibuta, podana na tekturowej tacce i jedzona jednorazowymi sztućcami, kosztuje drożej niż wykwintne danie na porcelanowym talerzu w restauracji.

d3v38gq

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wtedy najlepiej zarezerwować urlop. "Mamy konkretne korzyści"

Niektórzy wolą więc kupować rybę od rybaków. Ma się wtedy pewność, że ceny są najniższe, a towar świeży. Jednak nie każdy urlopowicz ma chęć i warunki na to, by usmażyć rybkę we własnym zakresie, więc na gastronomiczne ceny z marżami większość z wczasowiczów musi się zgodzić.

Wakacyjne wydatki. Ile jesteśmy gotowi dać za 100 g smażonej ryby nad morzem?

A cena za rybną porcję z dodatkiem frytek, ziemniaków lub pieczywem oraz surówki przeważnie przekracza 100 zł. Rzadko takie danie składa się z kawałka ryby ważącej około 100 g.

Ile można płacić za 100 g smażonej ryby nad morzem? Ogólnopolski Panel Badawczy Ariadna
Ile można płacić za 100 g smażonej ryby nad morzem?Źródło: Ogólnopolski Panel Badawczy Ariadna

Cenniki podają na ogół cenę za taką właśnie gramaturę. Ceny są zależne od wielu czynników, między innymi i od tego, jak blisko plaży lub nadmorskiego deptaka, położony jest gastronomiczny punkt. Są też kosztowniejsze i tańsze gatunki. Na ogół mniej kosztuje słodkowodny pstrąg, więcej mintaj, dorsz czy halibut, najwięcej dorsz i turbot, ale ceny tez mogą się zmieniać w zależności od dostępności ryby w sezonie.

Kto będzie narzekał po wizycie w smażalni nad Bałtykiem? Można przypuszczać, że większość Polaków, odwiedzających nadmorskie miejscowości. Z badania, przeprowadzonego przez Ogólnopolski Panel Badawczy Ariadna na zlecenie Wirtualnej Polski wynika, że większość Polaków, pytanych o dopuszczalną cenę rybki, podaje kwotę do 15 zł za 100 gramów. Aż 18 proc. ankietowanych oczekuje, że na cenniku znajdzie cenę poniżej 10 zł, a 33 proc. jest gotowych doliczyć jeszcze 5 zł.

d3v38gq

Mniej niż połowa respondentów wysupłać może z kieszeni więcej niż 15 zł. Cenę 15-20 zł zaakceptuje 26 proc. pytanych.

Mniejsza grupa nie będzie jednak przerażona, jeśli na cenniku zobaczy dwucyfrową cenę przekraczającą 20 zł. 14 proc. internautów przystanie na koszt do 25 zł za 100-gramowy kawałek smażonej rybki.

Zaledwie 9 proc. patrzy ze zrozumieniem na rosnące koszty wakacyjnego wypoczynku. Ta grupa z tolerancją przystanie na rachunek, w którym ich flądra lub halibut kosztować będą ponad 25 zł za 100 g.

d3v38gq

Źródło: Ogólnopolski Panel Badawczy Ariadna

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3v38gq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v38gq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj