W Chorwacji padł rekord. Takiej temperatury jeszcze nie było

W Dubrowniku, malowniczym mieście położonym na adriatyckim wybrzeżu Chorwacji, w poniedziałek zanotowano najwyższą w historii kraju temperaturę. Tym razem rekord dotyczył temperatury morza, która wyniosła blisko 30 stopni Celsjusza. Informację tę podał portal Index.

W Dubrowniku padł rekord, temperatura morza wyniosła niemal 30 stopni Celsjusza
W Dubrowniku padł rekord, temperatura morza wyniosła niemal 30 stopni Celsjusza
Źródło zdjęć: © GETTY | DeFodi Images News
oprac. JUL

16.07.2024 | aktual.: 16.07.2024 08:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W poniedziałek o godzinie 17:00, temperatura wody morskiej w Dubrowniku osiągnęła wartość dokładnie 29,7 stopnia Celsjusza. To najwyższy wynik od momentu, kiedy w kraju wprowadzono pomiary temperatury wody morskiej. Tym samym, pobity został dotychczasowy rekord wyspy Rab, gdzie w 2015 roku temperatura wody morskiej wyniosła 29,5 stopnia.

Zgodnie z danymi z poniedziałkowych pomiarów przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Hydrometeorologiczny (DHMZ), temperatura morza w Chorwacji nie spadła tego dnia poniżej 26 stopni Celsjusza.

Sprawdź prognozę pogody dla swojego regionu na pogoda.wp.pl

Portal Index przypomniał, że większość najwyższych temperatur morza, które odnotowano w Chorwacji, miało miejsce w ciągu ostatnich 15 lat. Naukowcy przypisują to negatywnemu wpływowi zmian klimatycznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chorwacja w czerwonych alertach

W większości regionów Chorwacji nadal obowiązuje najwyższy alert pogodowy, który jest wynikiem wyjątkowo wysokich temperatur. W poniedziałek temperatura powietrza sięgała 37 stopni Celsjusza.

Ostrzeżenie przed wysokimi temperaturami będzie obowiązywać również we wtorek i obejmować będzie większość części Chorwacji. Prognozy na ten dzień przewidują, że temperatura powietrza ma osiągnąć 38 stopni Celsjusza.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (104)
Zobacz także