Gessler i jej "pączki grozy". Rekordowe ceny?
Tłusty czwartek dopiero za miesiąc, ale ceny pączków wystrzeliły już teraz. W warszawskiej restauracji Magdy Gessler "U Fukiera" cena jednego pączka wynosi... 15 złotych, a to i tak nie najwyższa cena za ten słodki przysmak w stolicy.
Dziennikarze "Faktu" wyliczyli ile w tej chwili na pączki musi wydać przeciętna rodzina. Redaktorzy porównali swoje ustalenia z tymi z lat ubiegłych, a także sprawdzili obecne ceny słodkich przysmaków w cukierniach i restauracjach, wiadomo też ile słodkości kosztują w lokalu królowej polskiej gastronomii.
W lokalu Magdy Gessler "U Fukiera" w Warszawie jeden pączek kosztuje 15 złotych, czyli za cztery przysmaki należałoby wydać już 60 złotych. Gdyby cała czteroosobowa rodzina zdecydowała się zjeść po pączki to rachunek wyniósłby już 120 złotych. Ceny za pączki Gessler, w porównaniu z ubiegłym rokiem, podskoczyły o 15 procent.
"Jeśli w 2019 r. jeden kosztował 9 zł, to osoba mająca płacę minimalną mogłaby pozwolić sobie na 181 sztuk. W tym roku - już o pączka mniej" - wyliczyła redakcja dziennika.
"Fakt" przypomina, że w stolicy da się znaleźć też droższe pączki, bo 18 złotych za sztukę kosztują te w lokalu "Słodki Słony".
Ceny popularnych pączków też wysokie
Stanisław Budka, mistrz cechu cukierników w Poznaniu wskazuje, że teraz jeszcze cukiernicy i piekarze wykorzystują zapasy, ale wzrost cen jest nieunikniony. - Niestety pewnie nie będzie to ostatnia podwyżka, bo wszyscy czekamy na nowe rachunki za prąd i gaz - mówi.
Budka szacuje, że pączek będzie kosztował w tym roku ok. 4 - 6 zł.
Źródło: Fakt/WP