Filiżanka kakao dziennie pozwala zachować doskonałą pamięć
Kakao pomaga opóźnić proces utraty pamięci związany ze starzeniem się, a nawet go odwrócić. Z badań amerykańskich naukowców wynika, że wystarczy pić codziennie jedną filiżankę tego napoju, by cieszyć się dobrą pamięcią do późnej starości - informuje "The Independent".
27.10.2014 | aktual.: 27.10.2014 14:02
Naukowcy z Columbia University w Nowym Jorku twierdzą, że antyoksydanty zawarte w ziarnach kakao - flawanole mają dobroczynny wpływ na nasz mózg. Zapobiegają związanym z wiekiem problemom z pamięcią, takim jak zapominanie nazwisk czy lokalizacji różnych przedmiotów, np. kluczyków od samochodu.
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców wzięło udział 37 ochotników w wieku od 50 do 69 lat, których podzielono na dwie grupy. Jedni codziennie spożywali dużą dawkę - 900 mg flawanoli, drudzy niską - ok. 10 mg. Przed rozpoczęciem eksperymentu oraz tuż po nim poddano ochotników skanowaniu mózgu i testom pamięciowym.
Okazało się, że ci ochotnicy, którzy spożywali dużą dawkę flawanoli o wiele lepiej wypadli w testach pamięciowych. Co więcej, badanie mózgu wykazało lepszy przepływ krwi przez część hipokampu - zakręt zębaty. Jest to jedna z nielicznych części naszego mózgu, w której powstają nowe neurony.
Jeśli uczestnik badania w chwili jego rozpoczęcia miał pamięć typową dla 60-latka, to po trzech miesiącach zażywania dużych dawek flawanoli mógł się pochwalić pamięcią typową dla 30-, 40-latka - stwierdził szef badania dr Scott A. Small.
Naukowcy twierdzą, że wyniki ich badań dowodzą, iż nawet niewielkie zmiany w diecie mogą mieć wpływ na rozwiązanie problemów z pamięcią.
Źródło: The Independent