Fast foody są niezdrowe, ale najbardziej w Europie Wschodniej
Fast foody w państwach Europy
Wschodniej, w tym w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są
najmniej zdrowe na świecie - oświadczył duński
ekspert Steen Stender podczas XV Europejskiego Kongresu na temat
Otyłości w Budapeszcie.
23.04.2007 | aktual.: 23.04.2007 15:40
Stender uważa, że państwa wschodniej części Europy powinny koniecznie zmniejszyć użycie tłuszczów trans w pożywieniu. Z badania przeprowadzonego na całym świecie przez Stendera wynika, że w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach poziom tłuszczów trans w fast foodach jest najwyższy.
Szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i chorób serca.
Ekspert zwrócił uwagę, że restauracje sieciowe na całym świecie próbują zmniejszyć ich zawartość w pokarmach.
Próbki z sieci KFC w Indiach, Rosji, Hiszpanii i Szkocji wykazały, że mniej niż 2% wszystkich tłuszczów przypada na tłuszcze trans. Europa Wschodnia wypadła tymczasem wyjątkowo słabo - zajęła samą górę tabeli ze wskaźnikami 29-34% - dodał.