ŚwiatFałszywe wino z nawozów, kwasów i garści winogron

Fałszywe wino z nawozów, kwasów i garści winogron

Na włoskim rynku jest 70 milionów litrów sfałszowanego wina, które może okazać się szkodliwe dla zdrowia - ogłoszono podczas inauguracji 42. salonu wina w Weronie. Specjaliści orzekli, że fałszywe wino to dość niebezpieczna mieszanka składająca się z wody, sztucznych nawozów, kwasów i niewielkiej ilości winogron.

04.04.2008 12:49

Kwasy - solny i siarkowy - zamieniają zakazany przy produkcji wina cukier w glukozę i fruktozę, otrzymywaną z winogron. Prokuratury w czterech włoskich miastach, prowadzące od pół roku dochodzenie, ustaliły, że na dłuższą metę picie takiego "wynalazku" może być zabójcze. Ustalono również, że sfałszowane wino, jako znacznie tańsze od prawdziwego, znajduje nabywców wśród najgorzej sytuowanych.

O przykrą niespodziankę postarano się jednak także dla zamożniejszych konsumentów. Prokuratura w Sienie wykryła, że fałszowane jest również jedno z najsłynniejszych, a więc i najdroższych włoskich win, Brunello di Montalcino. Chcąc zwiększyć swą produkcję, kilka bardzo znanych winnic mieszało je z mniej szlachetnymi gatunkami, pochodzącymi nie z Toskanii, lecz z innych części kraju.

Marek Lehnert

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)