Europejsko zaostrzony apetyt
Stek "Schengen", sałatkę "Bruksela" i deser
"Sapard" serwuje się od pewnego czasu w litewskim "Eurobarze",
który powstał w nadbałtyckim kurorcie Połąga.
W ten sposób właściciele lokalu, który wcześniej nosił nazwę "Bar 21", chcą - zdaniem litewskiego dziennika "Lietuvos Rytas" - zaostrzyć apetyt litewskich wyborców przed referendum unijnym, które odbędzie się 10 i 11 maja.
Poza wspomnianymi daniami klienci "Eurobaru" mogą też zamówić cebulki z grilla, które w karcie dań nazwano imieniem i nazwiskiem litewskiego negocjatora przystąpienia Litwy do UE Petrasa Austrevicziusa oraz koktajl "Atomowa Ignalina". Nazwa tego ostatniego nawiązuje do ignalińskiej elektrowni atomowej, którą UE chce zamknąć po wstąpieniu Litwy do Unii, co ma nastąpić 1 maja 2004 r.
Bar serwuje też dania dla eurosceptyków: wędzone świńskie ucho i darmowy koktajl, składający się z wody i kawałków lodu.
Czekając na zamówione specjały, klienci mogą zasięgnąć informacji na temat UE, czytając poświęconą jej ulotkę.
Według najnowszych sondaży za wejściem Litwy do UE opowiada się ponad dwie trzecie Litwinów. (reb)