ŚwiatEpidemia żółtaczki - winne warzywa z Meksyku

Epidemia żółtaczki - winne warzywa z Meksyku

Wybuch epidemii żółtaczki w amerykańskim stanie Pensylwania spowodowany został przez importowaną z Meksyku cebulę - wynika z opublikowanych raportów amerykańskiego resortu zdrowia. Na żółtaczkę typu A zachorowało w ostatnim czasie w Pensylwanii ponad 600 osób - trzy z nich zmarły.

Wszyscy chorzy wcześniej odwiedzili znaną meksykańską restaurację "Chi-Chi" pod Pittsburghiem, w której jedli dania i sosy z dodatkiem świeżej dymki, sprowadzanej bezpośrednio z Meksyku.

Jak ocenił dyrektor oddziału epidemiologii Departamentu Zdrowia USA, Joel Hersh, był to najgroźniejszy, jak do tej pory, wybuch epidemii żółtaczki w Stanach Zjednoczonych. Nie ustalono w jaki sposób cebula stała się rozsadnikiem epidemii. Amerykańskie władze całkowicie zawiesiły - czasowo - import dymki z Meksyku. Nieoficjalnie mówi się, iż warzywo to prawdopodobnie jest także przyczyną kilkunastu nowych zachorowań na żółtaczkę w dwu innych stanach amerykańskich - Georgii i Tennessee.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)