ŚwiatEfekt cieplarniany dobry dla wina

Efekt cieplarniany dobry dla wina

Efekt cieplarniany, obserwowany z coraz
większym niepokojem na całym świecie, okazuje się korzystny dla
winiarzy - do takiego wniosku doszli naukowcy Instytutu Rolnictwa
Uniwersytetu Florencji.

Efekt cieplarniany dobry dla wina
Źródło zdjęć: © AFP

09.02.2007 12:15

Ich badania wykazały, że za sprawą postępującego globalnego ocieplenia słynne włoskie wina - m.in. brunello, chianti i montepulciano - miały w minionej dekadzie wyjątkowo dobre roczniki. Zwłaszcza ekskluzywne Brunello di Montalcino - szlachetne czerwone wino z winogron szczepu Sangiovese, uprawianych w rejonie miasteczka Montalcino w Toskanii, skorzystało w ostatnich latach na efekcie cieplarnianym - donosi "La Stampa", omawiając wyniki badań.

Gazeta ostrzega jednak, że może to być łabędzi śpiew włoskich win. Na dłuższą metę ocieplenie w połączeniu z malejącymi opadami deszczu grozi spustoszeniem słynnych włoskich winnic.

Z tych samych przyczyn następuje spektakularna poprawa jakości win z chłodniejszych krajów, leżących dalej na północ niż Włochy. "La Stampa" pisze, że winiarze przewidują już "angielskie Prosecco, szwedzkie Pinot i niemieckie Barolo".

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)