Dynia może pomóc w regeneracji trzustki u cukrzyków
Substancje zawarte w dyni pobudzają
regenerację komórek trzustki produkujących insulinę -
zaobserwowali naukowcy z Chin w badaniach na szczurach. Dzięki
temu u chorych na cukrzycę zwierząt rośnie poziom insuliny we
krwi.
Zdaniem autorów pracy na łamach pisma "Chemistry and Industry", istnieje szansa, że przy pomocy ekstraktu z dyni można będzie drastycznie obniżyć ilość insuliny, którą cukrzycy muszą codziennie przyjmować by przeżyć. Insulina jest hormonem, który odpowiada za metabolizm glukozy, głównego źródła energii dla naszego organizmu.
Korzystny wpływ wyciągu z dyni na trzustkę naukowcy przypisują zawartych w niej przeciwutleniaczach oraz D-chiro-inozytolowi, cząsteczce, poprzez którą insulina wywiera wpływ na metabolizm glukozy.
Jak komentuje prodziekan Wydziału Medycznego Uniwersyteckiego Collegium w Londynie - David Bender, odkrycie to wskazuje, że substancje zawarte w dyni mogą zapobiegać stopniowej degradacji trzustki. Zdaniem badacza, trudno jednak przewidzieć, czy będą one równie skuteczne u chorych na cukrzycę ludzi. Jeśli tak, to wyciąg z dyni może stać się źródłem nowego doustnego leku na cukrzycę, konkluduje Bender.