Czesi skarżą się na polskie kurczaki z salmonellą
W Czechach blisko połowa kurczaków z importu, w tym z Polski, jest zarażona salmonellą. Tak wynika to badań przeprowadzonych w laboratorium Wyższej Szkoły Chemiczno-Technologicznej w Pradze.
14.09.2010 | aktual.: 16.01.2012 16:32
Badania laboratoryjne zleciła czeska Izba Rolna. Wynika z nich, że kurczaki z importu zawierają trzykrotnie więcej bakterii salmonelli od kurczaków pochodzących z czeskich ferm. Najgorszy wynik badań laboratoryjnych dotyczy kurczaków pochodzących z Polski. Powiedział o tym w rozmowie telefonicznej z Czeskim Radiem szef Izby Rolnej Jan Veleba.
- Z trzynastu próbek zagranicznych w sześciu znaleziono bakterie salmonelli. Jednoznacznie stwierdzono, że wszystkie zakażone próbki pochodziły z jednego kraju - z Polski - powiedział Veleba. Szef Izby Rolnej uważa, że kurczaki dopuszczone do sprzedaży powinny być wyraźnie oznaczone dokładną informacją, z którego kraju pochodzą.