ŚwiatCzekolada zwiększa szanse na Nagrodę Nobla?

Czekolada zwiększa szanse na Nagrodę Nobla?

Jedzenie czekolady wzmacnia zdolności umysłu i narody przodujące w jej konsumpcji mają najwięcej laureatów Nagrody Nobla - napisał amerykański naukowiec w prestiżowym periodyku "New England Journal of Medicine".

Czekolada zwiększa szanse na Nagrodę Nobla?
Źródło zdjęć: © AFP | Cris Bouroncle

11.10.2012 | aktual.: 11.10.2012 23:20

Według Franza Messerlego ze szpitala St.Luke's-Roosevelt i Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku są dowody, że zawarte w czekoladzie flawonoidy (obecne również w czerwonym winie i zielonej herbacie)
- "opóźniają lub nawet odwracają proces słabnięcia zdolności umysłowych".

Jak podał "Washington Post", który streścił tekst Messerlego, zadał on sobie trud, by zbadać korelację między konsumpcją czekolady w różnych krajach a liczbą przyznawanych ich obywatelom Nagród Nobla.

Okazało się, że - w proporcji do liczby ludności - najwięcej Nagród Nobla dostali Szwajcarzy, którzy także spożywają najwięcej czekolady.

W rankingu konsumpcji czekolady i liczby laureatów Nobla per capita USA - a także np. Francja, Niemcy, Belgia i Holandia - znajdują się mniej więcej w środku stawki. Na dole są natomiast takie kraje jak Chiny, Japonia i Brazylia.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)