Czekolada dobra na wszystko?
(inf.własna)
12.12.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Ponad 93 % polskich gospodarstw domowych kupuje czekoladę - wynika z najnowszej ankiety przeprowadzonej przez Claritas Polska, ośrodek zajmujący się badaniem zachowań konsumenckich.
Polacy zajadają się czekoladą pod różnymi postaciami niezależnie od stopnia zamożności. Nie preferują przy tym szczególnie wyrobów zagranicznych. Czekoladki krajowe cieszą się takim samym uznaniem jak te importowane. Badania pokazują jednak, że do tradycyjnych polskich marek są przywiązani przede wszystkim konsumenci starsi.
Spożycie kakaowego przysmaku jest w naszym kraju duże: przeciętny Polak zjada rocznie ok. 5 kg wyrobów czekoladowych. I choć mają one podobno silne działanie antydepresyjne, nie dowiedziono, że więcej czekolady zjada się w regionach o najtrudniejszej sytuacji gospodarczej.
Co o czekoladzie wiedzieć powinniśmy? Jest ona wyrobem cukierniczym o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej; masą z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru pudru i dodatków. Niestety, oznacza to również kaloryczność (tabliczka to ok. 500-600 kcal). Na pocieszenie pozostaje wiadomość, że opychając się zawartością bombonierki dotleniamy równocześnie nasze mózgi, łagodzimy nerwowe nastroje i redukujemy stres. Dawniej czekoladę traktowano jak afrodyzjak. Dla naszego dobrego samopoczucia możemy w to wierzyć nadal.(kar)