Koronawirus a witamina D. Naukowcy zbadali zależność
Czy wyższy poziom witaminy D może przyczynić się do większej odporności na COVID-19? Tą kwestią postanowili zająć się naukowcy z Kanady. Ich najnowsze wyniki nie potwierdziły tej teorii, jednak suplementacja witaminy D może być konieczna w niektórych przypadkach.
Nie ma związku między genetycznie uwarunkowaną predyspozycją do wysokiego poziomu witaminy D w organizmie, a niższym ryzykiem zachorowania na COVID-19 czy jego lżejszym przebiegiem – wynika z genetycznego badania, które publikuje pismo "PLOS Medicine".
Wcześniejsze prace sugerowały, że wyższy poziom witaminy D może ludzi chronić przed zachorowaniem na COVID-19. Jednak, jak podkreślają autorzy najnowszego badania, "większość z tych prac trudno zinterpretować, ponieważ nie uwzględnia się w nich znanych czynników ryzyka ciężkiego COVID-19, jak starszy wiek, przebywanie w instytucjach opieki, chorób przewlekłych".
Dlatego Guillaume Butler-Laporte oraz Tomoko Nakanishi z McGill University of Quebec w Kanadzie przeprowadzili badania genetyczne. Miały one ocenić, czy poziom witaminy D rzeczywiście może mieć związek z podatnością na COVID-19. Przeanalizowali dane wariantów genów w grupie 14 134 osób ze zdiagnozowanym COVID-19 i ponad 1,28 mln osób bez COVID-19 z 11 krajów. Analizę ograniczono do osób pochodzenia europejskiego.
Zobacz także: Jaki poziom wyszczepialności społeczeństwa powinniśmy osiągnąć do końca sierpnia, aby móc spokojnie myśleć o jesieni?
Zaskakujące wyniki badań dot. koronawirusa
Okazało się, że brak jest związku między genetycznymi predyspozycjami do poziomu witaminy D w organizmie a podatnością na COVID-19, ciężkością choroby czy hospitalizacją z jej powodu.
Autorzy badania wskazują, że witamina D nie chroni przez zarażeniem koronawirusem. Dlatego stosowanie jej w suplementach może nie mieć wpływu na przebieg pandemii.
Badacze zaznaczają jednak, że ich analiza ma pewne ograniczenia, w tym to, że nie objęto nią osób z niedoborami witaminy D. Dlatego nie można wykluczyć, że osoby, które mają naprawdę zbyt niski poziom tej witaminy. mogą skorzystać z jej suplementacji.