Co dwudziesty Polak chory na cukrzycę
Połowa z 2 milionów Polaków chorych na
cukrzycę nie zdaje sobie z tego sprawy. Tymczasem nierozpoznana
choroba grozi niebezpiecznymi dla życia i kosztownymi w leczeniu
powikłaniami.
W przypadku cukrzycy można śmiało mówić o epidemii - choroba jest poważna i ma charakter masowy. Według przewidywań specjalistów, do roku 2025 liczba chorych na cukrzycę podwoi się, jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie kroki - ostrzegli kierownik Kliniki Diabetologii AM w Warszawie i były konsultant krajowy prof. Jan Tatoń, krajowy konsultant w dziedzinie diabetologii prof. Anna Czech oraz dyrektor Instytutu Biotechnologii i Antybiotyków dr inż Piotr Borowicz na konferencji poświęconej cukrzycy.
Ich zdaniem, 5-6% Polaków choruje na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma, ponieważ nie ma jeszcze widocznych objawów i nie wykonano odpowiednich testów - mówiono podczas konferencji.
Cukrzyca wymaga nieprzerwanego leczenia - podawania insuliny lub specjalnych leków normalizujących poziom cukru we krwi. Wydatki na leczenie cukrzycy stanowią od 5-10 %wszystkich nakładów na opiekę zdrowotną. Liczba cukrzyków na świecie prawdopodobnie wzrośnie do 2025 r. z obecnych 194 milionów do 333 milionów.
Podwyższony poziom cukru we krwi często pozostaje niezauważony przez całe lata. Niepokojące objawy to przede wszystkim zwiększone pragnienie, wielomocz i ubytek masy ciała. Także skłonność do infekcji i osłabienie. Cukrzyca typu II występuje zwykle u osób otyłych, ale gdy już dojdzie do zaburzeń metabolicznych i w moczu pojawi się cukier, masa ciała szybko spada.
Zapobieganie cukrzycy - to przede wszystkim zdrowy styl życia - znormalizowanie masy ciała i zwiększona aktywność fizyczna.
Wyróżniamy 2 główne typy cukrzycy - typ I występuje przede wszystkim u dzieci i młodzieży, natomiast typ II rozwija się zwykle u dorosłych, zwłaszcza z nadwagą. O ile w cukrzycy typu I dochodzi do uszkodzenia trzustki i braku insuliny, w cukrzycy typu II komórki nie reagują na działanie insuliny. Trzustka próbuje utrzymać właściwy poziom cukru (glukozy) wydzielając więcej insuliny, ale w końcu jej możliwości się wyczerpują.