Chiny: węże do konsumpcji i produkcji
Chińczycy zjadają rocznie około 10 tys. ton węży co sprawia, że niektórym gatunkom grozi wyginięcie - podały państwowe media chińskie.
Dziennik China Daily pisze, że wiele węży wykorzystuje się w produkcji toników i napojów alkoholowych. Z kolei te zjadane w restauracjach są cenione jako afrodyzjaki oraz uważa się, że mają inne właściwości lecznicze.
Wśród 43 zagrożonych wyginięciem gatunków węży z listy przygotowanej przez rząd są między innymi kobry królewskie. Według Chińskiego Związku Ochrony Dzikich Zwierząt, sprzedawcy celowo wyolbrzymiają wartość węży, co sprawia, że wielu ludzi zjada je w nadziei na ich dobroczynne działanie.
Węże są szeroko dostępne w restauracjach w całych Chinach, a szczególnie na południu. Tradycyjnie uważa się, że mięso, krew i żółć węży zwiększają aktywność seksualną mężczyzn. (an)