Ceny nad morzem zwalają z nóg. Tyle trzeba zapłacić za gofra
Majówka zbliża się wielkimi krokami. Nad morzem już widać potężny wzrost cen. Za gofra z dodatkami trzeba zapłacić nawet ponad 30 złotych.
17.04.2023 01:34
Szybują ceny w sklepach, na bazarach i w restauracjach. Główny Urząd Statystyczny poinformował w piątek, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w marcu 2023 r. wzrosły r/r o 16,1 proc. Wcześniej, w szacunku flash GUS podawał, że w marcu ceny r/r wzrosły o 16,2 proc.
Wyjazdy na urlop dopiero się zaczynają, a już trzeba dobrze zaplanować wyjazdowy budżet. Jak czytamy w serwisie wszczecinie.pl, część osób odwiedzających w weekend Świnoujście mogła być zaskoczona aż tak wysokimi cenami w restauracjach i kawiarniach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Za kawę już teraz trzeba zapłacić około 12 złotych, za "suchego" gofra nawe 10 zł. Jeśli do gofra poprosimy o bitą śmietanę to cena wzrośnie do 15 złotych. Gdy wybierzemy gofra z owocami, zapłacimy aż 24 zł. Jeśli zapragniemy zjeść gofra z owocami, bitą śmietaną, nutellą i posypkami to cena szybuje nawet do 32 złotych.
"Kręcony ziemniak" kosztuje już od 9 do 10 zł., a wata cukrowa od 8 do 10 zł.
Będzie jeszcze drożej?
Prof. Jarosław Korpysa, ekonomista z Uniwersytetu Szczecińskiego przyznajew rozmowie z wszczecinie.pl, że spodziewa się wzrostu cen na poziomie około 15 proc., a w niektórych przypadkach nawet 30 proc. - Może będzie tak, że Niemcy staną się konkurencyjne dla turystów z Polski, bo ceny będą tam niższe - dodaje.
Jak wylicza portal dziwnow.net, wzrost cen widać także w stoiskach z lodami. Za gałkę lodów premium lub rzemieślniczych zapłacimy już około 9 zł. To aż o 3 złote drożej niż w zeszłym sezonie. Lody kręcone, włoskie czy amerykańskie kosztują nawet 16 zł., a gałka zwykłych lodów nawet 8 zł.
Istotnym wydatkiem w czasie urlopu będzie także jedzenie w restauracjach. Danie obiadowe to koszt średnio ok. 40 zł. Jeśli jednak chcielibyśmy zamówić rybe z frytkami i surówką, cena wzrośnie do prawie 50 zł.
Źródło: wszczecinie.pl/dziwnow.net