Bunt producentów przeciw hipermarketom
Producenci i Inspekcja Handlowa alarmują, że parcie hipermarketów na niską cenę prowadzi do psucia jakości produktów. - pisze "Gazeta Wyborcza".
20.06.2005 | aktual.: 20.06.2005 07:26
Dziennik podkreśla, że już nie tylko zakłady mięsne buntują się przeciw hipermarketom. Z dyktatem wielkich sieci handlowych zamierzają walczyć również producenci napojów, makaronów i piekarze. Producenci mięsa twierdzą, że wielkie sieci sklepowe narzucają im niekorzystne umowy handlowe.
Jeden z dostawców mówi gazecie, że przymuszony do obniżania ceny w rezultacie obniżył również jakość wędlin. Kiepską jakość niektórych produktów potwierdza Inspekcja Handlowa. Według jej raportu jedna czwarta wyrobów pod tak zwaną "marką własną", czyli robionych na zamówienie sieci, miała zaniżoną jakość w stosunku do informacji na opakowaniu.
Najgorzej wypadły produkty mięsne oraz mleczne. Leszek Kawski z Krajowej Rady Drobiarstwa mówi, że zgłaszają się do niego producenci innych produktów dla hipermarketów. Proszą o rady i obiecują wsparcie. (IAR)