Brytyjczycy wyrzucają niemal jedną trzecią kupowanej żywności
W brytyjskich domach wyrzuca się niemal jedną trzecią kupowanej żywności, marnotrawiąc w ten sposób nie tylko pieniądze, ale także energię, użytą dla wyprodukowania tych towarów - wynika z opublikowanego w Londynie raportu rządowej organizacji WRAP.
16.03.2007 | aktual.: 16.03.2007 11:46
Niemal połowa z wyrzucanej żywności - szacowanej na 6,7 milionów ton rocznie - to produkty nadające się do spożycia.
Klienci wielkich marketów winni uświadomić sobie, że marnotrawią co najmniej 15 pensów z każdego wydanego funta - powiedziała prezentując raport Jennie Price, szefowa zarządu WRAP - Programu Działania ws. Odpadków i Zasobów. Bardzo łatwo kupić mnóstwo jedzenia: mamy olbrzymi wybór, lubimy, by nasza lodówka była pełna i w praktyce nie zauważamy, ile wyrzucamy - powiedziała.
Z wywiadu, jaki WRAP przeprowadziła wśród 1.800 konsumentów okazało się, że jedynie około 10% z nich jest świadome, jak wiele żywności wyrzuca. Zdaniem pani Price rozwiązaniem byłoby wykorzystywanie żywności zgodnie z terminem jej przydatności do spożycia, a także sprzedaż w dużych sklepach mniejszych porcji paczkowanej żywności.
Jednym z zasadniczych, coraz pilniejszych problemów staje się także obecnie sprawa utylizacji śmieci - w tym budowania nowych wysypisk, nie mówiąc już o kwestiach ochrony środowiska, w tym redukcji emisji gazów cieplarnianych zarówno w czasie produkcji artykułów żywnościowych, jak i na wysypiskach. Wielka Brytania musi też stosować się do unijnych dyrektyw, nakazujących rządom UE ograniczenie ilości odpadów.
WRAP uważa, że kupowanie nadmiernych ilości żywności jest obecnie zbyt łatwe - zaapelowała też do sieci wielkich marketów, by nie zachęcały konsumentów do robienia zbyt dużych na ich potrzeby zakupów.
Zdaniem brytyjskiej organizacji, ludzie trzymają jedzenie w lodówkach o zbyt wysokiej temperaturze, zapominają o terminach przydatności do spożycia, a także gromadzą różne produkty, by sprostać gustom kapryśnych dzieci. Zapominają też o otwartych już opakowaniach lub po prostu nie mają ochoty na zjedzenie zakupionych już produktów, upychając je głęboko w lodówce i następnie - wyrzucając.
WRAP została powołana przez brytyjski rząd w 2000 roku w celu wsparcia wysiłków władz na rzecz ograniczenia ilości odpadów oraz promowania recyklingu.