Bryndza podhalańska - pierwszy polski produkt regionalny
Kropka nad i postawiona - bryndza podhalańska ostatecznie uznana za regionalną specjalność w Unii. Właśnie weszła w życie decyzja Komisji Europejskiej w tej sprawie - minęło bowiem 20 dni od jej ukazania się w unijnym Dzienniku Urzędowym. To pierwszy, polski produkt, którego nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Wspólnocie.
02.07.2007 | aktual.: 02.07.2007 11:49
Bryndza podhalańska może być wytwarzana tylko w powiatach - tatrzańskim i nowotarskim, oraz w kilku gminach powiatu żywieckiego, według specjalnej receptury.
Rzecznik Komisji Europejskiej Michael Mann podkreśla, że producenci z pozostałych państw nie będą mieli prawa do używania nazwy - bryndza podhalańska. To chroni przed podróbkami we Wspólnocie. Unijne logo na opakowaniu gwarantuje też najwyższą jakość produktu - dodał rzecznik.
W Unii jest prawie 800 produktów, które mają europejski certyfikat. Od dawna stara się o niego polski oscypek, ale zastrzeżenia Słowaków w przeszłości wydłużyły unijną rejestrację.