Trwa ładowanie...
d3xpek3
02-07-2007 10:50

Bryndza podhalańska - pierwszy polski produkt regionalny

Kropka nad i postawiona - bryndza podhalańska ostatecznie uznana za regionalną specjalność w Unii. Właśnie weszła w życie decyzja Komisji Europejskiej w tej sprawie - minęło bowiem 20 dni od jej ukazania się w unijnym Dzienniku Urzędowym. To pierwszy, polski produkt, którego nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Wspólnocie.

d3xpek3
d3xpek3

Bryndza podhalańska może być wytwarzana tylko w powiatach - tatrzańskim i nowotarskim, oraz w kilku gminach powiatu żywieckiego, według specjalnej receptury.

Rzecznik Komisji Europejskiej Michael Mann podkreśla, że producenci z pozostałych państw nie będą mieli prawa do używania nazwy - bryndza podhalańska. To chroni przed podróbkami we Wspólnocie. Unijne logo na opakowaniu gwarantuje też najwyższą jakość produktu - dodał rzecznik.

W Unii jest prawie 800 produktów, które mają europejski certyfikat. Od dawna stara się o niego polski oscypek, ale zastrzeżenia Słowaków w przeszłości wydłużyły unijną rejestrację.

d3xpek3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xpek3
Więcej tematów