ŚwiatBiałorusini jedzą mało ryb i mięsa, za to dużo ziemniaków

Białorusini jedzą mało ryb i mięsa, za to dużo ziemniaków

Białorusini jedzą mało mięsa, ryb morskich,
mleka, warzyw i owoców, za to mnóstwo ziemniaków i chleba - wynika
z sondaży, które przytoczyła agencja Interfax-Zapad.

Dieta przeciętnego Białorusina jest uboga w najwartościowsze biologicznie produkty, a spożycie kartofli i pieczywa przekracza normy fizjologiczne - powiedziano Interfaksowi w Centrum Higieny, Epidemiologii i Zdrowia Społecznego.

Specjaliści ustalili, że pieczywo je codziennie 92 % mieszkańców Białorusi. Niemal tak samo regularnie na ich stole pojawiają się ziemniaki: codziennie spożywa kartofle ponad 51% Białorusinów, a kilka razy w tygodniu - 41 %.

Mleko i produkty mleczne je na co dzień 49 % mieszkańców Białorusi, a kilka razy w tygodniu - 39 %. Po mięso i drób sięga codziennie co czwarty (26,6 %), a kilka razy w tygodniu niemal co drugi (46 %).

O wiele gorzej jest z rybami morskimi, których w ogóle nie je 17 % Białorusinów. Codziennie spożywa je tylko 3,4 % osób, kilka razy w tygodniu - niespełna 26 %, a 51 % - kilka razy w miesiącu.

Owoce i warzywa pojawiają się każdego dnia na stole 55,9 %mieszkańców Białorusi, kilka razy w tygodniu - 34 %. Zaledwie 0,4 % osób przyznaje, że w ogóle ich nie je.

Co czwarty ankietowany zadeklarował, że przestrzega zasad żywienia, 5,6 % odpowiedziało, że stosuje diety zdrowotne. Jedna trzecia respondentów przyznała jednak, że żywi się "jak popadnie".

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)