Bałtyk. Mięsożerne bakterie pojawiły się w wodzie. Kogo atakują?

W Bałtyku pojawiły się mięsożerne bakterie (przecinkowce). Kontakt z nimi jest niebezpieczny. W niektórych przypadkach zakażenie mięsożernymi bakteriami Vibrio vulnificus może prowadzić do amputacji kończyn, a nawet do śmierci.

Bałtyk. Mięsożerne bakterie pojawiły się w wodzie. Kogo atakują?
Źródło zdjęć: © Pixabay
Anna Piątkowska-Borek

24.06.2020 16:24

Bałtyk. Mięsożerne bakterie rozmnażają się w zawrotnym tempie

W Bałtyku pojawiły się przecinkowce. Są to mięsożerne bakterie (Vibrio vulnificus), które w ciepłej wodzie bardzo szybko się rozmnażają. Gdy temperatura wody przekroczy 20 stopni Celsjusza, to staje się ona idealnym miejscem dla tych groźnych mięsożernych bakterii.

Przecinkowce rozmnażają się w zawrotnym tempie. Wystarczy, że temperatura wody podniesie się o 1 stopień Celsjusza, a mięsożernych bakterii przybywa nawet o 200 proc. I z każdym kolejnym stopniem jest ich znów o 200 proc. więcej.

Bałtyk. Dlaczego przecinkowce (mięsożerne bakterie) są groźne dla człowieka?

Mięsożerne bakterie (Vibrio vulnificus) powodują m.in. zatrucia pokarmowe, bóle głowy i objawy skórne. Po zakażeniu przecinkowcami może pojawić się:

Przecinkowce. Jak może dojść do zakażenia mięsożernymi bakteriami, które pojawiły się w Bałtyku?

Przecinkowce pojawiają się w Bałtyku w sezonie od maja do października, gdy woda jest najcieplejsza. Bałtyk jest jednym z tych mórz, które bardzo szybko się nagrzewają, dlatego w przypadku wyższych temperatur powietrza, temperatura wody łatwo się podnosi, a to sprzyja rozmnażaniu się mięsożernych bakterii.

Przecinkowcami możemy zarazić się, połykając wodę podczas kąpieli, albo jedząc owoce morza. Zagrożeni zarażeniem jesteśmy też w przypadku, gdy mamy rany i otarcia na skórze, przez które - po kontakcie z wodą z Bałtyku - może dojść do zakażenia.

Bałtyk. Niebezpieczne przecinkowce. Kogo atakują mięsożerne bakterie?

Kto jest szczególnie zagrożony zarażeniem? Uważać powinny przede wszystkim:

  • osoby o osłabionej odporności,
  • osoby chorujące na choroby przewlekłe (np. cukrzycę, niewydolność wątroby) ,
  • osoby przechodzące zwykłe infekcje, np. przeziębienie,
  • osoby starsze,
  • dzieci.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (14)