Bałtyk. Mięsożerne bakterie pojawiły się w wodzie. Kogo atakują?
W Bałtyku pojawiły się mięsożerne bakterie (przecinkowce). Kontakt z nimi jest niebezpieczny. W niektórych przypadkach zakażenie mięsożernymi bakteriami Vibrio vulnificus może prowadzić do amputacji kończyn, a nawet do śmierci.
Bałtyk. Mięsożerne bakterie rozmnażają się w zawrotnym tempie
Przecinkowce rozmnażają się w zawrotnym tempie. Wystarczy, że temperatura wody podniesie się o 1 stopień Celsjusza, a mięsożernych bakterii przybywa nawet o 200 proc. I z każdym kolejnym stopniem jest ich znów o 200 proc. więcej.
Bałtyk. Dlaczego przecinkowce (mięsożerne bakterie) są groźne dla człowieka?
Mięsożerne bakterie (Vibrio vulnificus) powodują m.in. zatrucia pokarmowe, bóle głowy i objawy skórne. Po zakażeniu przecinkowcami może pojawić się:
- gorączka,
- ból głowy,
- dreszcze,
- zaczerwienienie i pieczenie skóry,
- pęcherze na skórze,
- ostre zakażenie podskórnej tkanki łącznej, które może się skończyć nawet amputacją kończyny,
- bóle brzucha,
- nudności i wymioty.
Przecinkowce. Jak może dojść do zakażenia mięsożernymi bakteriami, które pojawiły się w Bałtyku?
Przecinkowce pojawiają się w Bałtyku w sezonie od maja do października, gdy woda jest najcieplejsza. Bałtyk jest jednym z tych mórz, które bardzo szybko się nagrzewają, dlatego w przypadku wyższych temperatur powietrza, temperatura wody łatwo się podnosi, a to sprzyja rozmnażaniu się mięsożernych bakterii.
Przecinkowcami możemy zarazić się, połykając wodę podczas kąpieli, albo jedząc owoce morza. Zagrożeni zarażeniem jesteśmy też w przypadku, gdy mamy rany i otarcia na skórze, przez które - po kontakcie z wodą z Bałtyku - może dojść do zakażenia.
Bałtyk. Niebezpieczne przecinkowce. Kogo atakują mięsożerne bakterie?
Kto jest szczególnie zagrożony zarażeniem? Uważać powinny przede wszystkim:
- osoby o osłabionej odporności,
- osoby chorujące na choroby przewlekłe (np. cukrzycę, niewydolność wątroby) ,
- osoby przechodzące zwykłe infekcje, np. przeziębienie,
- osoby starsze,
- dzieci.