Przecinkowce w Bałtyku. Kąpiel bardzo niebezpieczna

Groźne bakterie, przecinkowce, pojawiły się w Bałtyku. Mogą zagrażać zdrowiu kąpiących się.

Przecinkowce w Bałtyku. Kąpiel bardzo niebezpieczna
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Piątkowska-Borek

19.06.2020 12:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bałtyk. Przecinkowce pojawiły się, ponieważ woda jest cieplejsza

Przecinkowce to bakterie, które występują głównie w wodach tropikalnych. Z uwagi na wysokie temperatury pojawiły się jednak również w Bałtyku. Jak przekazał Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR), główną przyczyną wzrostu zagrożenia ze strony przecinkowców jest wzrost temperatury wody Bałtyku. Wyższa temperatura przyspiesza bowiem rozmnażanie się bakterii.

Bałtyk. Groźne przecinkowce. 1 stopień Celsjusza powoduje wzrost zakażeń o 200 procent

Wzrost temperatury wody o 1 stopień Celsjusza wiąże się z nagłym wzrostem zakażeń przecinkowcami. Eckhard Strauch, kierownik biura doradczego BfR ds. przecinkowców, którego cytuje "Deutsche Welle”, podał, że przecinkowce zaczynają się szybciej rozmnażać, gdy temperatura wody w morzu zaczyna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Co gorsza, każdy wzrost temperatury wody o 1 stopień oznacza zwiększenie się liczby zakażeń przecinkowcami o prawie 200 procent.

Bałtyk jest jednym z tych mórz, które bardzo szybko się nagrzewają. Jeśli upały utrzymują się przez kilka dni, to temperatura wody szybko może przekroczyć 20 stopni Celsjusza. Dodatkowo, poziom zasolenia wody w Bałtyku się zmniejsza, co również sprzyja rozwojowi przecinkowców.

Przecinkowce groźne dla zdrowia

Najbardziej narażone na zakażenie przecinkowcami są osoby starsze i te, które mają osłabioną odporność. Pierwszą oznaką zakażenia jest gorączka, dreszcze i lokalne bóle. Przecinkowce wywołują poważne zatrucie pokarmowe. Najłatwiej zakazić można się, połykając wodę morską.

Komentarze (11)