Polska26 ton szkodliwego proszku jajecznego nie trafi do obrotu

26 ton szkodliwego proszku jajecznego nie trafi do obrotu

Ponad 26 ton pochodzącego z nielegalnej produkcji i obrotu szkodliwego dla zdrowia proszku jajecznego zabezpieczono w trakcie śledztwa prowadzonego w tej sprawie przez prokuraturę w Kaliszu.

Zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wlkp. Janusz Walczak powiedział, że trudno jest jeszcze ustalić ostateczną ilość proszku, który posiadają firmy w całym kraju, ponieważ informacje o tym są cały czas nadsyłane.

Jak wynika z informacji zamieszczonej na stronie internetowej Głównego Lekarza Weterynarii, zostały pobrane próbki do badań, a informacje o ilości zabezpieczonego proszku przekazano policji. - Obecnie trwają intensywne działania Inspekcji Weterynaryjnej, prowadzone wraz z policją i prokuraturą, które mają określić skalę tego zjawiska - napisał zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Podkreślił, że wytwarzanie proszku odbywało się bez zgody i poza nadzorem weterynaryjnym. Według Jażdżewskiego jeśli chodzi o całą skalę produkcji żywności w Polsce, to prawie 100% wytwórców prowadzi ją legalnie i w zgodzie z surowymi normami sanitarnymi.

Prokuratura ustaliła, że nielegalny susz wytwarzało pod Kaliszem dwóch przedsiębiorców. W sprawie produkcji aresztowano 56-letniego mieszkańca Kalisza, głównego oskarżonego. Biegli, którzy zbadali w laboratorium niewielką partię proszku wyprodukowanego przez niego, ocenili, że produkt był szkodliwy dla zdrowia.

Prokuratura ma informacje o kilkudziesięciu odbiorcach w całej Polsce, do których trafił susz, ale nie chce ujawnić dokładnej ich liczby. - Służby weterynaryjne podjęły działania mające na celu ustalenie, do jakich zakładów trafił sfałszowany susz jajeczny - poinformował Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Lesław Szabłoński.

Według Walczaka główny oskarżony produkował susz od kilku lat, ale nieprawidłowości "miały miejsce w ostatnim czasie". Walczak nie podał, ile suszu złej jakości wyprodukowano pod Kaliszem. Dodał, że ustalane są kraje, do których został on wyeksportowany.

Susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajka.

Podejrzanemu grozi kara do 10 lat więzienia.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (108)