Żurawiny chronią przed próchnicą
Sok z żurawin, znany ze swego korzystnego
wpływu na zdrowie, ma jeszcze jedną zaletę: zmniejsza ryzyko
rozwoju próchnicy - zaobserwowali naukowcy z USA. Informację na
ten temat zamieszcza pismo "Caries Reserach".
23.11.2005 | aktual.: 23.11.2005 20:09
Jak wykazali badacze z Uniwersytetu Rochester (stan Nowy Jork), sok z żurawin jest dla zębów czymś w rodzaju teflonu, który utrudnia bakteriom Streptococcus mutans (powodującym próchnicę i choroby dziąseł) przyleganie do powierzchni zębów.
Zawarte w soku związki blokują bakteryjny enzym biorący udział w tworzeniu płytki nazębnej. Ten enzym to glukozylotransferaza, która wykorzystuje proste cukry pochodzące z pokarmu do tworzenia lepkiego wielocukru, glukanu. Właśnie dzięki niemu bakterie S. mutans mogą przylepiać się do zębów i stopniowo odkładać płytkę nazębną. Płytka stanowi dla nich rodzaj fortecy, gdzie żywią się cukrami, rosną, a przy okazji niszczą szkliwo zębów wydzielając szkodliwe kwasy.
Jak przypominają autorzy najnowszej pracy, prawdopodobnie w ten sam sposób - to znaczy utrudniając przyczepianie się bakterii do ścianek pęcherza - żurawiny zapobiegają infekcjom dróg moczowych.
"Nasze odkrycie nie oznacza wcale, że w ramach prewencji próchnicy zalecamy picie soku z żurawin zamiast mycia zębów. Zazwyczaj jest on słodzony i może raczej sprzyjać psuciu się szkliwa niż je chronić" - zastrzega prowadzący badania dr Hyun Koo.
Badacze zamierzają wyizolować z żurawin związki odpowiedzialne za ochronę zębów i zastosować je jako dodatek do past do zębów oraz płynów do płukania ust.