Zmiana diety na ubogą w tłuszcz sprzyja stresowi
Zmiana diety na uboższą w tłuszcze powoduje
stresy i stany lękowe - zaobserwowali naukowcy ze Stanów
Zjednoczonych. Ich zdaniem, może się to przyczyniać do
niepowodzenia diet odchudzających u pacjentów. Artykuł na ten
temat zamieszcza pismo "Biological Psychiatry".
19.04.2007 | aktual.: 19.04.2007 18:27
Otyłość jest uważana za jedną z epidemii gnębiących współczesne społeczeństwa. Specjaliści są zgodni, że w dużym stopniu przyczynia się do tego spożywanie nadmiernych ilości smacznego i kalorycznego jedzenia. A ponieważ negatywny wpływ otyłości na stan zdrowia jest powszechnie znany, wiele otyłych osób próbuje odchudzić się, przechodząc na mniej kaloryczną dietę. Niestety, bardzo często próby te kończą się niepowodzeniem - pacjenci wracają do ulubionych pokarmów i tyją, przybierając na wadze nawet więcej niż przed dietą.
Naukowcy już od dawna zdają sobie sprawę, że za te trudności w odchudzaniu się odpowiadają w dużym stopniu czynniki psychiczne. Zespół z Uniwersytetu Stanu Pensylwania w Filadelfii analizował wpływ zmiany diety na psychikę u myszy. Jedną grupę gryzoni badacze przyzwyczaili do pokarmów bogatych w tłuszcze, a drugą - do diety bogatej w węglowodany. Później znienacka zastąpili tę dietę standardową karmą i obserwowali, jak zmieni się zachowanie gryzoni. Ponadto, mierzyli w mózgach zwierząt poziom tzw. kortykoliberyny (CRF), hormonu uwalnianego w czasie stresu. Wysoki poziom CRF jest związany z przeżywaniem silnych stresów emocjonalnych i psychicznych.
Okazało się, że myszy pozbawione ulubionej wysokotłuszczowej diety stały się lękliwe, bardziej zestresowane i pobudzone, a poziom CRF w ich mózgach wyraźnie się podniósł. Aby zdobyć tłusty pokarm zwierzęta były nawet w stanie przezwyciężyć naturalną awersję do jasnych miejsc, choć w bezpiecznych, ciemnych miejscach miały pod dostatkiem standardowej karmy.
Zdaniem autorów pracy, wyniki te wspierają hipotezę, że smaczne jedzenie stanowi dla nas naturalną nagrodę, podobnie jak narkotyki czy alkohol. Dlatego zmiana preferowanej diety na inną może prowadzić do napięć emocjonalnych i stresów, które są dla pacjenta wystarczająco silną motywacją, aby ponownie sięgnąć po kaloryczne jedzenie.