Zjadł ponad pół kg peperoncino i zwyciężył
Wiele osób nie jest w stanie zjeść na surowo
nawet jednego ziarenka peperoncino, czyli bardzo ostrej papryczki,
dodawanej do potraw we Włoszech w mikroskopijnych ilościach.
Zwycięzca zorganizowanego już po raz siedemnasty na
północy Włoch konkursu w jedzeniu tego niezwykle ostrego warzywa
zjadł go 590 gramów.
09.11.2004 | aktual.: 09.11.2004 16:45
Konkurs w tej ekstremalnej dyscyplinie kulinarnej organizowany jest co roku w jednej z pizzerii w Albese koło Como. W tym roku wygrał go 44-letni mieszkaniec okolic Mediolanu Damiano Speziali, który w ciągu pół godziny zjadł ponad pół kilograma surowego peperoncino.
Zdobywca drugiego miejsca był w stanie zjeść "tylko" 552 gramy przyprawy.
Wśród kobiet wygrała zawodniczka z miasteczka Pognana koło Como z wynikiem: 250 gramów.
W konkursie udział wzięło 37 osób z regionu Lombardia oraz ze Szwajcarii. Zawodnicy w ciągu pół godziny musieli zjeść jak najwięcej papryczki na surowo, którą mogli zagryzać tylko chlebem i popijać wodą lub winem.
Zdaniem lekarzy peperoncino jest bardzo dobre na przeziębienie z powodu swych właściwości bakteriobójczych, ale oczywiście w znacznie mniejszych ilościach.
Sylwia Wysocka