ŚwiatZjadł ponad pół kg peperoncino i zwyciężył

Zjadł ponad pół kg peperoncino i zwyciężył

Wiele osób nie jest w stanie zjeść na surowo
nawet jednego ziarenka peperoncino, czyli bardzo ostrej papryczki,
dodawanej do potraw we Włoszech w mikroskopijnych ilościach.
Zwycięzca zorganizowanego już po raz siedemnasty na
północy Włoch konkursu w jedzeniu tego niezwykle ostrego warzywa
zjadł go 590 gramów.

09.11.2004 | aktual.: 09.11.2004 16:45

Konkurs w tej ekstremalnej dyscyplinie kulinarnej organizowany jest co roku w jednej z pizzerii w Albese koło Como. W tym roku wygrał go 44-letni mieszkaniec okolic Mediolanu Damiano Speziali, który w ciągu pół godziny zjadł ponad pół kilograma surowego peperoncino.

Zdobywca drugiego miejsca był w stanie zjeść "tylko" 552 gramy przyprawy.

Wśród kobiet wygrała zawodniczka z miasteczka Pognana koło Como z wynikiem: 250 gramów.

W konkursie udział wzięło 37 osób z regionu Lombardia oraz ze Szwajcarii. Zawodnicy w ciągu pół godziny musieli zjeść jak najwięcej papryczki na surowo, którą mogli zagryzać tylko chlebem i popijać wodą lub winem.

Zdaniem lekarzy peperoncino jest bardzo dobre na przeziębienie z powodu swych właściwości bakteriobójczych, ale oczywiście w znacznie mniejszych ilościach.

Sylwia Wysocka

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)