Żaby nie trafią do koktajlu
Peruwiańscy urzędnicy uratowali ponad 4 tys. żab zagrożonego gatunku, które miały być wykorzystane do wytwarzania popularnego w Peru napoju.
29.04.2005 | aktual.: 29.04.2005 20:22
Ludność zamieszkująca rejon Andów uważa żabi koktajl za afrodyzjak. W barach w stolicy Peru, Limie, są specjalne zbiorniki, w których trzyma się żaby dla klientów.
Sprawdzaliśmy lodówki, kiedy nagle wyskoczyła żaba. Udało jej się uciec - opowiadał rzecznik władz Limy. Dodał, że pozostałe płazy z gatunku Telmatobius przetrzymywano w dużych skrzyniach. Prawdopodobnie przywieziono je znad jezior znajdujących się w wyższych partiach Andów.
Władze Limy przed przewiezieniem żab z powrotem w góry przeniosły je do fontanny w centrum miasta. Później służby ochrony środowiska przetransportują żaby w miejsca, skąd pochodzą.