Trwa ładowanie...

Wrocław. Gastronomia po nowemu. Kluby zostaną z nacią

Od poniedziałku otwierać się mogą restauracje, kawiarnie i bary. Knajpy będą inne niż przed pandemią, a niektóre z nich przez ostatnie przejścia zmienią się na zawsze. Czeka nas nowa formuła gastronomii.

Wrocław. Gastronomia po nowemu. Kluby zostaną z naciąŹródło: Materiały prasowe
d1eludj
d1eludj

Niektóre z kultowych wrocławskich miejsc towarzyskich spotkań w ramach ratowania się przed kryzysem wynikającym z dwóch miesięcy przestoju, szukała nowych form działalności. Ich właściciele i zarządcy nie mieli żadnych szans na jakiekolwiek dochody.

Tak było w przypadku klubów, pubów, kawiarni, klubokawiarni, które swoją gastronomiczną ofertę ograniczały do ciastka do kawy lub przekąski do piwa; na uruchomienie dostaw na wynos nie było szans. Miejsca zamykały się na cztery spusty, a pracownicy szli do domów.

Pandemia. Dla jednych ferie w domu, dla innych strach

#

Perspektywa kompletnego krachu dla wielu wrocławskich przedsiębiorców i pracowników branży okazała się inspirująca. Michał Litwin zamienił siostrzane kluby Kalambur i Kalaczakra w artystyczny warzywniak Kalafior, a klubokawiarnia Recepcja zamieniła się w Bazar Proste Przyjemności. Ukraiński barman i jego żona kelnerka z restauracji w Marinie, uciekinierzy z Donbasu, uruchomili kreatywną fabrykę pierogów, wachlarzem oferowanych smaków zadziwiając wszystkie wrocławskie pierogarnie.

d1eludj

Wrocławskie odmienione kluby nie zmienią już raczej swojego nowego oblicza. Przedsiębiorcy, którzy na czas pandemii zmienili specjalizację i swoje firmy z miejsc spotkań towarzyskich i imprez muzycznych przekształcili w warzywniaki, piekarnie, sklepy ze zdrową żywnością, galerie z obrazami, fotografią, pracami lokalnych artystów i rzemieślników, nadal będą się trzymać tego asortymentu.

Koronawirus. Warszawa. Ogródki za pół ceny

#

Warszawscy radni zagłosują niebawem, czy stołeczni restauratorzy dostaną od miasta koło ratunkowe: opłata za ogródki ma być aż do odwołania obniżona o połowę. We Wrocławiu nie ma takich deklaracji. Miasto zwolniło wynajmujących z czynszu za lokale użytkowe, jednak tylko na czas przerwy w działalności.

Uruchomienie lokalu w poniedziałek oznacza tyle, że opłaty znów będą naliczane. A ruch nie będzie ani trochę przypominał tamtego z czasów przedepidemicznych. Wielu restauratorów zadaje sobie pytanie, czy warto się otworzyć.

d1eludj

Główny Urząd Statystyczny we Wrocławiu zbadał wpływ epidemii koronawirusa na sytuację przedsiębiorstw z Dolnego Śląska. Wszystkie branże w kwietniu były pod kreską. Niektóre biznesy gastronomiczne już się poddały i pakują swoje wyposażenie.

W poniedziałek otworzą się jedynie najbardziej zdeterminowani. Przygotowania do wdrożenia wymagają więcej czasu. Restauracje będą działały inaczej - wprowadzono limit osób w lokalu do 4 metrów kwadratowych na osobę, obowiązkowa będzie dezynfekcja stolika po każdym kliencie, dwumetrowy dystans między stolikami. Maseczki i rękawiczki nosić będą kelnerzy i kucharze.

Zobacz wideo:* *III etap odmrażania gospodarki. Emilewicz: wytyczne dla restauracji i fryzjerów w tym tygodniu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1eludj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eludj
Więcej tematów