RegionalneWrocławWitamina D. Jej brak może wpływać na zakażenie koronawirusem. Wniosek? Warto jeść ryby

Witamina D. Jej brak może wpływać na zakażenie koronawirusem. Wniosek? Warto jeść ryby

Koronawirus w Polsce. Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago przebadali 489 osób zakażonych COVID-19 i doszli do ciekawych wniosków. Ich zdaniem, witamina D ma kluczowy wpływ na zakażenie koronawirusem. W jakich produktach znajdziemy witaminę D?

Witamina D. Jej brak może wpływać na zakażenie koronawirusem. Wniosek? Warto jeść ryby
Witamina D. Jej brak może wpływać na zakażenie koronawirusem. Wniosek? Warto jeść ryby
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Łukasz Kuczera

Już w maju i czerwcu pojawiały się pierwsze informacje mówiące o tym, że witamina D może mieć wpływ na zachorowanie na koronawirusa. Badania naukowców z USA i Wielkiej Brytanii wykazywały, że brak witaminy D prowadzi do osłabienia układu odpornościowego, co z kolei zwiększa ryzyko śmierci na COIVD-19.

Teraz swoje wyniki opublikował Uniwersytet w Chicago. - Witamina D jest ważna dla funkcjonowania układu odpornościowego i już wcześniej wykazywano, że suplementy zawierające witaminę D zmniejszają ryzyko infekcji wirusowych dróg oddechowych - mówi dr David Meltzer, dyrektor szpitala w Chicago, którego cytuje sciencedaily.com.

Witamina D. Jej brak może wpływać na zakażenie koronawirusem. Wniosek? Warto jeść ryby

- Nasza analiza wykazuje, że witamina D może mieć wpływ na zakażenia COVID-19 - dodaje szef szpitala w Chicago, który był głównym autorem badań wśród zakażonych osób.

Zespół badawczy pod kierownictwem dr Meltzera przyjrzał się 489 pacjentom, którzy chorowali na COVID-19. W ciągu roku przed badaniem, przy okazji innych chorób, byli oni badani na obecność witaminy D. Okazało się, że pacjenci z niedoborem witaminy D znacznie częściej mieli dodatni wynik testu na obecność koronawirusa. U osób, u których witamina D była na poziomie normalnym, COVID-19 występował znacznie rzadziej.

Badanie "Powiązanie witaminy D i innych cech klinicznych z wynikami testu na obecność COVID-19" zostało opublikowane 3 września, 2020 roku w JAMA Network Open.

Naukowcy z Chicago biją na alarm, bo połowa Amerykanów ma niedobór witaminy D.

Koronawirus. Witamina D - gdzie ją znaleźć?

- Zrozumienie, czy niedobór witaminy D wpływa na ryzyko wystąpienia koronawirusa może mieć ogromne znaczenie na poziomie lokalnym, krajowym i globalnym. Witamina D jest niedroga, bezpieczna w przyjmowaniu i można ją stosować na szeroką skalę - komentuje dr Meltzer.

Gdzie znaleźć witaminę D? Znajdziemy ją m.in. w mięsie niektórych ryb (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki i węgorz). Witamina D występuje też, choć już w mniejszych ilościach, w wątrobie, serze, żółtku jaj czy niektórych grzybach.

Aby walczyć z niedoborem witaminy D, niektóre produkty spożywcze są w nią wzbogacane. Chociażby w USA mleko i jogurt, płatki śniadaniowe czy margaryna mają więcej witaminy D. W Polsce obligatoryjnie margaryny wzbogaca się w witaminy A i D.

Źródło artykułu:wroclaw.wp.pl
witamina dkoronawirusCovid-19
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)