RegionalneWrocławPotrawy na wigilijnym stole – sprawdź jakie są tradycyjne potrawy wigilijne

Potrawy na wigilijnym stole – sprawdź jakie są tradycyjne potrawy wigilijne

Wigilia to wyjątkowy dzień, w którym królują specjalne potrawy. Ile ma ich być i jakie to dania? Jakie tradycyjne potrawy przygotować na Wigilię?

Potrawy na wigilijnym stole – sprawdź jakie są tradycyjne potrawy wigilijne
Źródło zdjęć: © 123RF

19.12.2019 | aktual.: 21.12.2019 03:09

12 tradycyjnych potraw na Wigilię

Może ciężko w to uwierzyć, ale nie zawsze na stołach świątecznych stawiano 12 potraw. Początkowo dań było siedem, ponieważ liczba ta symbolizowała pełnię, całość i taka jest również liczba dni w tygodniu. Tradycja ta była szczególnie często kultywowana w ubogich rodzinach. Następnie wprowadzono dziewięciodaniową kolację wigilijną – od liczby chórów anielskich. Kolejną zmianą było wprowadzenie tradycji 12 potraw wigilijnych, od liczby apostołów lub – jak przekonują niektórzy – liczby miesięcy w roku.

12 potraw wigilijnych – lista i symbolika

Każde danie na Wigilię ma swoje znaczenie. Dodatkowo, zgodnie z tradycją, powinniśmy skosztować każdego z dań na wigilijnym stole, by w następnym roku mieć szczęście. Co symbolizują składniki każdej z 12 potraw wigilijnych?
• Zupa grzybowa – nie jest podawana we wszystkich regionach Polski, jednak jej główny składnik tradycyjnie gości na stołach (na przykład w bigosie, kapuście, czy uszkach), niezależnie od obszaru. Grzyby kojarzono niegdyś ze zdrowiem, wierzono również, że są źródłem magicznych mocy,
• Ryby – dania na Wigilię nie mogą obyć się bez ryb. To symbol chrześcijaństwa i odrodzenia. Rybnym królem jest tego dnia przede wszystkim karp, którego łuska wsadzona do portfela, ma zapewnić stały przypływ gotówki. Oprócz niego na stołach najczęściej pojawiają się śledzie i różne wariacje z jego użyciem,
• Kompot z suszu – on również pojawia się wśród 12 potraw wigilijnych. Jaka jest jego symbolika? Gruszki to według wierzeń ludowych źródło długowieczności, jabłka miłości oraz wspaniałego zdrowia, z kolei suszone śliwki to broń przeciwko złym mocom,
• Mak – to także częsty składnik potraw wigilijnych – według tradycji zapewniał bogactwo,
• Piernik – kto wyobraża sobie Wigilię i Święta bez korzennego zapachu rozchodzącego się po domu? Tradycyjnie piernik symbolizował zamożność i szczęście,
• Chleb – polska i słowiańska tradycja przyjmują, że chleb to symbol dostatku i pomyślności, a także nowego życia.

12 potraw wigilijnych – co dobrego przygotować?

Tak naprawdę nieważne co przygotujesz, ważne by spędzić ten czas z najbliższymi – rodziną lub przyjaciółmi. Jeśli chcesz upichcić tradycyjne dania na Wigilię – jest w czym wybierać. Najważniejsze, by potrawy zawierały składniki wskazane powyżej. Oto przykłady tradycyjnych potraw wigilijnych, które możesz przygotować:
• Karp (smażony, w galarecie, po żydowsku itd.),
• Zupa grzybowa,
• Barszcz z uszkami,
• Zupa rybna,
• Kapusta z grochem lub grzybami,
• Pierogi z kapustą i grzybami,
• Śledź w różnych odsłonach (w sosie pomidorowym, w oleju, itd.),
• Kluski z makiem, cukrem i miodem,
• Ryba po grecku,
• Sałatka jarzynowa,
• Gołąbki z grzybami,
• Kutia, makówki
• Kompot z suszu,
• Makowiec.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)