PolskaWłośnica w Zachodniopomorskim - uwaga na mięso

Włośnica w Zachodniopomorskim - uwaga na mięso

12.06.2001 17:07, aktualizacja: 22.06.2002 14:29

Włośnicę wykryto podczas rutynowego badania próbki dziczyzny, którą do zakładu weterynaryjnego w Trzcińsku Zdroju (woj. zachodniopomorskie) przyniósł nieznany mężczyzna. Liczba larw znaleziona w zakażonym mięsie była na tyle duża, by spowodować poważne powikłania zdrowotne, a nawet śmierć człowieka.

Kiedy okazało się, że mięso jest zakażone - mężczyzna uciekł. Stąd zachodzi podejrzenie, że dzik był skłusowany - powiedział we wtorek zachodniopomorski lekarz weterynarii, Tomasz Grupiński. Dodał, że od razu poinformowano o zagrożeniu zakażeniem centra zarządzania kryzysowego w województwie i w starostwie, sanepidy i policję. Nie wiadomo jednak, czy mięso zostało wprowadzone do obrotu.

Objawy włośnicy występują w zależności od ilości spożytego zakażonego mięsa - mogą zacząć się bólem brzucha, biegunką, bólami mięśni i ogólnie złym samopoczuciem. (aka)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także