Trwa ładowanie...
ds7nnuw
25-03-2014 05:55

Włoscy naukowcy odszyfrowali kod DNA kawy

Włoscy naukowcy odszyfrowali po raz pierwszy kod DNA rośliny kawy arabskiej. Według badaczy, na których dwuletnią pracę znani producenci kawy wyasygnowali kilka milionów euro, rezultaty odkryć będą miały istotny wpływ na jakość upraw, a zatem i smak napoju.

ds7nnuw
ds7nnuw

Nad kodem DNA kawy arabskiej pracowało dwudziestu naukowców w trzech ośrodkach badawczych we Włoszech: na uniwersytetach w Padwie i w Trieście oraz w Instytucie Genetyki w Udine.

Genetycy twierdzą, że ich wyniki są bardzo obiecujące, gdyż otwierają drogę do dalszych badań naukowych nad kawą i mogą odegrać pozytywną rolę w wymiarze ekonomicznym.

Profesor genetyki Giorgio Graziosi z Triestu wskazuje przede wszystkim, że ustalenia te pozwolą w przyszłości zwiększyć odporność krzewów kawowych na choroby, a także podnieść ich zdolność dostosowania do warunków klimatycznych. Możliwa będzie także, wylicza naukowiec cytowany przez agencję Ansa, synchronizacja procesu dojrzewania owoców, co z kolei obniży koszty upraw. Poza tym - i to najbardziej interesuje miłośników tego napoju - będzie można podnieść jego jakość, kontrolować zawartość kofeiny czy nawet regulować natężenie aromatu.

Dwie włoskie firmy - sponsorzy badań - tłumaczą, że w najbliższych latach realną perspektywą są niedobory kawy na światowych rynkach z powodu znacznego wzrostu jej konsumpcji w krajach-producentach, takich jak Brazylia, Indonezja i Wietnam.

Media podkreślają, że Włosi mają powód do dumy, iż to oni sami odszyfrowali tajemnicę jednego z najważniejszych symboli "made in Italy" na świecie.

ds7nnuw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
ds7nnuw
Więcej tematów