InnowacjeWitamina C chroni przed rakiem jamy ustnej?

Witamina C chroni przed rakiem jamy ustnej?

Dieta bogata w witaminę C może chronić przed rakiem jamy ustnej, ponieważ zmniejsza ryzyko pojawienia się w niej zmian przednowotworowych - wykazali naukowcy z USA. Natomiast suplementy z tą witaminą nie mają już ochronnego
działania, napisali autorzy pracy na łamach pisma "International
Journal of Cancer".

20.03.2007 14:42

Naukowcy pod kierunkiem dr Nancy Nairi Maserejian z Instytutów Badawczych Nowej Anglii w Watertown (stan Massachusetts) doszli do takich wniosków po przebadaniu 42 tys. 340 mężczyzn. Zebrano dane na temat zawartości w ich diecie różnych witamin: C, E, A i karotenoidów (będących prekursorami witaminy A w ludzkim organizmie) oraz spożycia tych związków w postaci suplementów. W ciągu 16 lat badań informacje te aktualizowano co 2-4 lata. Zmiany przedrakowe w jamie ustnej zdiagnozowano u 207 pacjentów.

Analizy ujawniły, że dieta bogata w witaminę C wyraźnie obniżała ryzyko pojawienia się tych zmian. U osób o największym spożyciu witaminy C było ono o 50% mniejsze, niż u osób o najniższym spożyciu.

Spożycie witaminy A, czy karotenoidów (np. beta-karotenu z w marchwi, likopenu z pomidorów oraz luteiny z zielonych warzyw liściastych i zeaksantyny z kukurydzy) nie miało podobnego działania ochronnego.

Natomiast, duże spożycie witaminy E, zwłaszcza w postaci suplementów, wręcz podnosiło ryzyko zmian przedrakowych w jamie ustnej. Dotyczyło to szczególnie palaczy, u których podobne działanie miał również beta-karoten.

Zdaniem autorów pracy, wyniki tych badań sugerują, że sama witamina C nie wystarczy by zapewnić ochronę przed rakiem jamy ustnej. Widocznie, przeciwnowotworowe działanie pokarmów bogatych w tę witaminę wynika również z obecności innych składników, komentuje dr Maserejian.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)