Wraca moda na bary mleczne. Reaktywacja Baru Gdańskiego
"To ważny punkt na mapie miasta"
11.04.2017 12:23
Słynny Bar Gdański, który jeszcze kilka miesięcy temu*miał zostać zamknięty*z powodu problemów finansowych, w maju powróci w nowej odsłonie
Bary mleczne cieszą się dużą popularnością wśród warszawiaków. To powrót do smaków z dzieciństwa, mówią niektórzy. Jednak główną zaletą takich miejsc jest smaczne jedzenie w przystępnych cenach. Dlatego właściciele Baru Gdańskiego przy ul. Generała Władysława Andersa 33 postanowili reaktywować słynne niegdyś miejsce i nadać mu nowy charakter. Finał prac remontowych planowany jest na początek maja. Lokal pomieści aż 60 osób w środku oraz 40 w ogródku na zewnątrz.
„Rewolucją” zajmie się Kamil Hagemajer, który po przemianie Baru Prasowego, postanowił zająć się kolejnym lokalem. Jest on również właścicielem sieci warszawskich barów mlecznych Mleczarnia Jerozolimska. - Postanowiliśmy zająć się reaktywacją Baru Gdańskiego, gdyż jest to ważny punkt na mapie miasta. Mamy doświadczenie z Baru Prasowego, który okazał się ogromnym sukcesem. Na co dzień widzimy, jak bardzo takie miejsca są potrzebne mieszkańcom stolicy - mówi warszawa.pl Hagemajer.
Projektant chce przywrócić tradycję jadania w barach mlecznych, jak było to popularne w latach 50. Zależy mu również na zachowaniu dawnego charakteru barów. Dlatego Bar Gdański będzie miał klimat powojennej, PRL-owskiej Warszawy połączony z elementami nowoczesnymi. Projektant, aby zachować ducha barów mlecznych, pozostawi dawne posadzki, dekory i sposób wykończenia lokalu.
Co znajdzie się w menu Baru Gdańskiego? - Wszystkie tradycyjne pozycje typowe dla naszych barów mlecznych i Prasowego. W przypadku Baru Gdańskiego postanowiliśmy pójść o krok dalej i podjąć się wyzwania produkcji części składników dań na miejscu. Mamy zamiar przygotowywać np. makaron własnej roboty, co na pewno wzbogaci ofertę gastronomiczną lokalu – mówi wawrszawa.pl Hagemajer.
źródło: warszawa.pl
oprac. Katarzyna Zając