W Warszawie jest kwiat, który zakwita raz w życiu
Można go oglądać w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego
11.06.2015 19:45
W Oranżerii Ogrodu Botanicznego właśnie zakwitła Agave filifera. To roślina, która kwitnie tylko jeden raz w życiu - po rozsianiu nasion umiera. Nazwa tej agawy pochodzi od łacińskiego słowa filifer – nitka, która nawiązuje do białych nitek zwieszających się z brzegów liści. Dorosłe rośliny tworzą rozety o średnicy nawet większej niż pół metra i wysokości 70 cm i mają długie, wąskie, ciemnozielone liście.
Agawa wypuszcza kwiat typu kłos, który jest prosty, nierozgałęziony, dorasta do 3 m wysokości. Pojedyncze kwiaty mają drobne, zielonkawe płatki. Ale prawdziwą ozdobą są długie, purpurowe nitki pręcikowe. Agave filifera pochodzi z Meksyku i jest gatunkiem bardzo często uprawianym w ogrodach botanicznych na świecie. Rozmnażana jest z nasion lub odrostów, które tworzą się u nasady łodygi.
Uprawa agawy w Polsce nie jest łatwa - potrzebuje ona wiele ciepła i słońca, kłopotem jest przezimowanie, ponieważ roślina źle znosi ujemne temperatury. Dlatego na okres zimy agawy przenoszone są zazwyczaj do pomieszczań czy szklarni, gdzie temperatura powinna wynosić 4-6 stopni. Agawy lubią żyzną glebę o wysokiej przepuszczalności, ponieważ nie wymagają dużej wilgoci.
Natomiast w Meksyku, w dolinie rzeki Rio Grande u stóp wulkanu Tequila, olbrzymie przestrzenie zajmuje uprawa agawy błękitnej. W pobliskich miastach znajdują się destylarnie, z których produkowany jest popularny alkohol - tequila. Wykorzystywane jest do tego serce 12-letniej agawy ważące od 36 do 91 kilogramów. W 2006 r. destylarnie oraz plantacje agawy wraz z wulkanem oraz rzeką wpisano na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Przeczytaj też: Młodzi hiphopowcy promują warszawską Pragę. Posłuchajcie!