Show Rum Warsaw 2019 w Centrum Praskim Koneser
Już wkrótce Warszawa, przez jeden dzień w roku, zyska status światowej stolicy rumu oraz innych egzotycznych trunków. Wszystko za sprawą odbywającej się w dniu 11 maja premierowej edycji festiwalu Show Rum Warsaw.
W Centrum Praskim Koneser na gości festiwalowych czekać będą rumy z całego świata. Organizatorzy zadbali o szeroki przekrój dostępnych napojów wysokoprocentowych. Na wydarzeniu pojawi się kilkudziesięciu wystawców z kilkunastu krajów.
Na miejscu uczestnicy będą mogli spróbować trunków z Dalekiego Wschodu (Japonia, Tajwan, Indie), Ameryki Południowej (m.in. Wenezuela, Ekwador) czy "kolebki” rumu, czyli Karaibów (Jamajka, Barbados). Swoich reprezentantów wystawi również Europa (m.in. Francja, Dania, Włochy).
Poza rumami pojawi się także kilka gatunków brazylijskiej cachacy. O jej prezentację na Show Rum Warsaw zadba Leszek Wędzicha, który od ponad 20 lat zgłębia tajniki wiedzy na temat brazylijskiego trunku.
W Centrum Praskim Koneser pojawią się napoje typowe dla Meksyku: tequila charanda czy mezcala. Nie zabraknie również whisky, która będzie dostępna w wersji finiszowanej w beczkach po rumie.
Szerokie spektrum smaków i aromatów to nie jedyna atrakcja przewidziana przez Organizatora. Dla osób chcących pogłębić wiedzę z zakresu rumów przygotowano sesje Masterclass, czyli zamknięte warsztaty dla grupy 25-30 osób prowadzone przez zagranicznych gości.
Planowane są również pokazy tworzenia i serwowania koktajli oraz drinków z użyciem rumów. Nie zapomniano też o fanach dobrej kuchni. Stroną kulinarną wydarzenia zajmie się znana warszawska Restauracja Merliniego.
Jej właściciel i szef kuchni, Bartłomiej Czerwiński, poprowadzi dwa pokaz gotowania na żywo - krewetek w rumie z mango, chili i zieloną kolendrą oraz wołowiny macerowanej w tequili z ananasem smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonem.
Widzisz coś ciekawego? Masz zdjęcie, filmik? Prześlij nam przez Facebooka na wawalove@grupawp.pl lub dziejesie.wp.pl