Trwa ładowanie...

Przegląd filmów kulinarnych Kuchnia+ Food Film Fest

Jeśli festiwal filmów o jedzeniu, to projekcjom muszą towarzyszyć degustacje!

Przegląd filmów kulinarnych Kuchnia+ Food Film Fest
d1z2zj9
d1z2zj9

Kuchnia+ Food Film Fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. To już szósta edycja festiwalu.

Ideą przeglądu jest przybliżenie widzom świata kulinariów i jego kulis. W tym roku impreza odbędzie się w aż pięciu miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. Program festiwalu dla wszystkich miast jest wspólny. Składa się na niego 13 filmów i wiele wydarzeń dodatkowych - warsztatów, spotkań z twórcami i ekspertami kulinariów oraz spotkań przy stole. Pokazom w kinach towarzyszą poczęstunki związane z tematyką filmów.

W Warszawie pokazy odbędą się w Kinie Kultura, Krakowskie Przedmieście 21/23. Bilety na pokazy filmowe 18zł, na warsztaty kulinarne 20zł, na Śniadanie Filmowe 35zł, a na Kolację Filmową 168zł.

d1z2zj9

Program:

21 listopada, piątek
godz. 17.30
w zestawie: Zdrowy jak jogurt?; Ziarno niezgody

Zdrowy jak jogurt?
reż. Frédéric Jacovlev
Francja 2014, 52′
Czym tak naprawdę jest jogurt, jak się go robi, w jaki sposób można go jadać i czy faktycznie jest dla nas zdrowy?

Ziarno niezgody
reż. Clément Montfort, Stenka Quillet
Francja 2014, 52′
Czy nasiona to zwyczajny produkt na sprzedaż, czy może powszechne dobro, takie jak woda czy powietrze, które powinno być dostępne dla każdego? Co myśli o tym świat.

godz. 20.00

d1z2zj9

Food Chains. Rolnik czy niewolnik?
reż. Sanjay Rawal
USA 2014, 85′
Mało wiemy o tym, skąd pochodzi nasze jedzenie i kto znajduje się na końcu łańcucha dostaw. Słabe rolnictwo to słaba żywność, dlatego warto wiedzieć więcej.

22 listopada, sobota
godz. 11.00

warsztaty kulinarne
godz. 15.00

w zestawie: Dashi – esencja Japonii; Shoyu i sekrety japońskiej kuchni

Dashi – esencja Japonii
reż. Shohei Shibata
Francja, Japonia 2014, 52′
Opowieść o dashi – esencji japońskiej kultury kulinarnej, zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym do przygotowania japońskich zup.

d1z2zj9

Shoyu i sekrety japońskiej kuchni
reż. Shohei Shibata
Francja 2014, 52′
Jednym z filarów japońskiej tradycji kulinarnej jest shoyu, powszechnie znany jako sos sojowy. Do jego produkcji potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Japonii.

godz. 17.00
Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie
reż. Monika Treut
Niemcy, Tajwan 2012, 83′
Przemierzając kraj, docieramy m.in. do popularnego punktu wyrobu pierogów, restauracji w jednym z najwyższych drapaczy chmur na świecie oraz na zdumiewający nocny rynek.

godz. 19.30
w zestawie: Cook It Raw 2013 – Charleston; Na tropach generała Tso

d1z2zj9

Cook It Raw 2013 – Charleston
USA 2013, 30′
Co jakiś czas najlepsi szefowie kuchni młodego pokolenia zbierają się w wybranym miejscu na świecie, by wspólnie gotować – tym razem w Charleston w Południowej Karolinie urządzają wielkie barbecue.

Na tropach generała Tso
reż. Ian Cheney
USA, Tajwan, Chiny 2014, 75′
Kurczak, suszone papryczki chili, imbir, olej arachidowy, ryż, brokuły składają się na popularną w USA chińską potrawę „kurczak generała Tso”. Skąd pochodzi i kim był generał Tso?

godz. 21.45
kolacja filmowa

d1z2zj9

23 listopada, niedziela
godz. 11.00
śniadanie filmowe

godz. 15.00
w zestawie: Kawior – czarne złoto; Kobiety i szampan

Kawior – czarne złoto
reż. Alex Gary
Francja 2012, 52′
Podroż przez laboratoria, pięciogwiazdkowe hotele Abu Zabi i kuchnie największych paryskich kucharzy. Oto jak kwior łączy wielkie pieniądze z gastronomią.

Kobiety i szampan
reż. Stephan Kopecky
Francja 2012, 52′
Wejrzymy w szampański świat kobiecymi oczami. Portret sześciu kobiet, które pracują na rynku szampanów. Jakie są ich sposoby na sukces, ich tajemnice oraz biznesowe zasady?

d1z2zj9

godz. 17.00
w zestawie: Kaiseki – menu Koyamy; El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata

Kaiseki – menu Koyamy
reż. Fabian Feiner
Niemcy 2009, 45′
Hirohisa Koyama, jeden z najbardziej znanych na świecie japońskich szefów kuchni, pozwala widzom odkryć kulinarną esencję Kraju Kwitnącej Wiśni.

El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata
reż. Pere Solés, David Gimbernat
Hiszpania 2013, 52′
Restauracja El Celler de Can Roca prowadzona przez trzech braci Roca sprawia, że hiszpańska kuchnia nie daje o sobie zapomnieć. Na czym polega sukces tego niezwykłego miejsca?

godz. 19.30
Uczta
reż. Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare
Szwecja 2014, 95′
Świat, w którym smak jest nadrzędną wartością. Śledzimy grupę bogatych foodies, podróżujących w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwitnych lub ekstrawaganckich dań.

d1z2zj9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1z2zj9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj