Przegląd filmów kulinarnych Kuchnia+ Food Film Fest
Jeśli festiwal filmów o jedzeniu, to projekcjom muszą towarzyszyć degustacje!
Kuchnia+ Food Film Fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. To już szósta edycja festiwalu.
Ideą przeglądu jest przybliżenie widzom świata kulinariów i jego kulis. W tym roku impreza odbędzie się w aż pięciu miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. Program festiwalu dla wszystkich miast jest wspólny. Składa się na niego 13 filmów i wiele wydarzeń dodatkowych - warsztatów, spotkań z twórcami i ekspertami kulinariów oraz spotkań przy stole. Pokazom w kinach towarzyszą poczęstunki związane z tematyką filmów.
W Warszawie pokazy odbędą się w Kinie Kultura, Krakowskie Przedmieście 21/23. Bilety na pokazy filmowe 18zł, na warsztaty kulinarne 20zł, na Śniadanie Filmowe 35zł, a na Kolację Filmową 168zł.
Program:
21 listopada, piątek
godz. 17.30
w zestawie: Zdrowy jak jogurt?; Ziarno niezgody
Zdrowy jak jogurt?
reż. Frédéric Jacovlev
Francja 2014, 52′
Czym tak naprawdę jest jogurt, jak się go robi, w jaki sposób można go jadać i czy faktycznie jest dla nas zdrowy?
Ziarno niezgody
reż. Clément Montfort, Stenka Quillet
Francja 2014, 52′
Czy nasiona to zwyczajny produkt na sprzedaż, czy może powszechne dobro, takie jak woda czy powietrze, które powinno być dostępne dla każdego? Co myśli o tym świat.
godz. 20.00
Food Chains. Rolnik czy niewolnik?
reż. Sanjay Rawal
USA 2014, 85′
Mało wiemy o tym, skąd pochodzi nasze jedzenie i kto znajduje się na końcu łańcucha dostaw. Słabe rolnictwo to słaba żywność, dlatego warto wiedzieć więcej.
22 listopada, sobota
godz. 11.00
warsztaty kulinarne
godz. 15.00
w zestawie: Dashi – esencja Japonii; Shoyu i sekrety japońskiej kuchni
Dashi – esencja Japonii
reż. Shohei Shibata
Francja, Japonia 2014, 52′
Opowieść o dashi – esencji japońskiej kultury kulinarnej, zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym do przygotowania japońskich zup.
Shoyu i sekrety japońskiej kuchni
reż. Shohei Shibata
Francja 2014, 52′
Jednym z filarów japońskiej tradycji kulinarnej jest shoyu, powszechnie znany jako sos sojowy. Do jego produkcji potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Japonii.
godz. 17.00
Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie
reż. Monika Treut
Niemcy, Tajwan 2012, 83′
Przemierzając kraj, docieramy m.in. do popularnego punktu wyrobu pierogów, restauracji w jednym z najwyższych drapaczy chmur na świecie oraz na zdumiewający nocny rynek.
godz. 19.30
w zestawie: Cook It Raw 2013 – Charleston; Na tropach generała Tso
Cook It Raw 2013 – Charleston
USA 2013, 30′
Co jakiś czas najlepsi szefowie kuchni młodego pokolenia zbierają się w wybranym miejscu na świecie, by wspólnie gotować – tym razem w Charleston w Południowej Karolinie urządzają wielkie barbecue.
Na tropach generała Tso
reż. Ian Cheney
USA, Tajwan, Chiny 2014, 75′
Kurczak, suszone papryczki chili, imbir, olej arachidowy, ryż, brokuły składają się na popularną w USA chińską potrawę „kurczak generała Tso”. Skąd pochodzi i kim był generał Tso?
godz. 21.45
kolacja filmowa
23 listopada, niedziela
godz. 11.00
śniadanie filmowe
godz. 15.00
w zestawie: Kawior – czarne złoto; Kobiety i szampan
Kawior – czarne złoto
reż. Alex Gary
Francja 2012, 52′
Podroż przez laboratoria, pięciogwiazdkowe hotele Abu Zabi i kuchnie największych paryskich kucharzy. Oto jak kwior łączy wielkie pieniądze z gastronomią.
Kobiety i szampan
reż. Stephan Kopecky
Francja 2012, 52′
Wejrzymy w szampański świat kobiecymi oczami. Portret sześciu kobiet, które pracują na rynku szampanów. Jakie są ich sposoby na sukces, ich tajemnice oraz biznesowe zasady?
godz. 17.00
w zestawie: Kaiseki – menu Koyamy; El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata
Kaiseki – menu Koyamy
reż. Fabian Feiner
Niemcy 2009, 45′
Hirohisa Koyama, jeden z najbardziej znanych na świecie japońskich szefów kuchni, pozwala widzom odkryć kulinarną esencję Kraju Kwitnącej Wiśni.
El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata
reż. Pere Solés, David Gimbernat
Hiszpania 2013, 52′
Restauracja El Celler de Can Roca prowadzona przez trzech braci Roca sprawia, że hiszpańska kuchnia nie daje o sobie zapomnieć. Na czym polega sukces tego niezwykłego miejsca?
godz. 19.30
Uczta
reż. Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare
Szwecja 2014, 95′
Świat, w którym smak jest nadrzędną wartością. Śledzimy grupę bogatych foodies, podróżujących w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwitnych lub ekstrawaganckich dań.