Nowy rok szkolny - jakie zmiany czekają uczniów?
Dużo zmian dla uczniów w nowym roku szkolnym.
Sześciolatki bez obowiązku szkolnego, szóstoklasiści bez egzaminów na koniec szkoły podstawowej, maturzyści z prawem do odwoływania się od wyniku egzaminu maturalnego, wreszcie drożdżówki, które wracają do szkół, ale pod pewnymi warunkami - to nowości w roku szkolnym 2016/2017.
Zgodnie z ostatnią nowelizacją ustawy o systemie oświaty obowiązkiem szkolnym zostały objęte dzieci od siódmego roku życia, sześciolatki natomiast zyskały prawo do rozpoczęcia edukacji szkolnej. Na posłanie dzieci do szkół od 1 września zdecydowało się 18 proc. rodziców sześciolatków.
Likwidacja ogólnopolskiego sprawdzianu szóstoklasistów
Na mocy nowelizacji od nowego roku szkolnego zlikwidowany został ogólnopolski sprawdzian dla uczniów klas VI szkół podstawowych. W miejsce sprawdzianu od roku szkolnego 2017/2018 Centralna Komisja Egzaminacyjna ma udostępniać gimnazjom testy diagnostyczne, z których każda szkoła będzie mogła dobrowolnie skorzystać, aby dokonać wstępnej oceny wiadomości i umiejętności uczniów rozpoczynających naukę w I klasie.
Zmiany dla maturzystów
Nowela wprowadza od 2017 r. możliwość odwołania się przez maturzystów od ustalonego przez dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej wyniku weryfikacji sumy punktów z części pisemnej egzaminu maturalnego do Kolegium Arbitrażu Egzaminacyjnego. Analogiczne prawo mają mieć też osoby przystępujące do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, jeśli chodzi o wynik z części pisemnej egzaminu.
Kolegium ma składać się z doświadczonych egzaminatorów oraz ekspertów, specjalizujących się w danej dziedzinie nauki. Listę arbitrów ma prowadzić minister edukacji. Wpis na listę ma następować na wniosek osoby zainteresowanej. Do rozpatrzenia złożonego odwołania dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej będzie wyznaczał po dwóch arbitrów z listy.
Osoby przystępujące do egzaminu maturalnego i egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie będą mogły wykonywać fotografię swojej sprawdzonej i ocenionej pracy egzaminacyjnej podczas dokonywania wglądu do niej. Do tej pory maturzyści podczas wglądu mogli tylko sporządzać odręczne notatki. Od roku szkolnego 2016/2017 r., prawo do sfotografowania swojej ocenionej pracy będzie przysługiwało również uczniom przystępującym do egzaminu gimnazjalnego.
Wprowadzono także zmiany zasad weryfikacji - na wniosek ucznia lub absolwenta - sumy punktów z egzaminu. Po zmianach dyrektor okręgowej komisji egzaminacyjnej będzie zobligowany wyznaczyć do niej innego egzaminatora niż ten, który sprawdzał i oceniał pracę.
Zmiany w szkolnych sklepikach
Od 1 września do szkół wracają drożdżówki, ale muszą być mniej słodkie i nie mogą być z ciasta, które było głęboko zamrożone. W szkolnych sklepikach będzie można uczniom sprzedawać pieczywo przygotowane z mąk różnym stopniu oczyszczenia, co - jak napisano w uzasadnieniu do rozporządzenia - ma na celu promowanie urozmaiconej diety oraz spożycia produktów pełnoziarnistych o wyższej zawartości składników mineralnych, jak i błonnika. Pieczywo to ma być bazą do przygotowywania kanapek.
Z grupy tej wyłączone zostało pieczywo wyprodukowane z ciasta głęboko mrożonego. Podobnie pieczywo półcukiernicze i cukiernicze będzie można oferować uczniom tylko z ciasta, które nie było głęboko mrożone.
Poza tym, w ofercie sklepików znajdą się kanapki, sałatki i surówki, mleko, napoje zastępujące mleko (sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe, jaglane, kokosowe i migdałowe), produkty mleczne - jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów,
Sprzedawane będą mogły być także zbożowe produkty śniadaniowe, warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce oraz nasiona bez dodatku cukrów lub substancji słodzących, a także soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli.
Dzieci będą mogły w sklepiku kupić koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, naturalnej wody mineralnej nisko- lub średniomineralizowanej, wody źródlanej i wody stołowej, a także napoje przygotowane na miejscu (m.in. herbata, napary owocowe, kawa zbożowa, kawa, kakao naturalne, kompot), ale pod warunkiem, że nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu oraz napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących. Dostępna będzie także bezcukrowa guma do życia i gorzka czekolada o zawartości minimum 70 proc. kakao.
Ferie zimowe dla uczniów z województw: lubelskiego, łódzkiego, podkarpackiego, pomorskiego, śląskiego rozpoczną się 16 stycznia i potrwają do 29 stycznia. W dniach od 23 stycznia do 5 lutego z zimowego wypoczynku skorzystają dzieci z Podlasia oraz Warmii i Mazur. Dla kujawsko-pomorskiego, lubuskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego i Wielkopolski ferie potrwają od 30 stycznia do 12 lutego 2017 r. Jako ostatni z ferii skorzystają uczniowie z Dolnego Śląska, Mazowsza oraz województw opolskiego i zachodniopomorskiego. Dla nich wypoczynek zaplanowano od 13 do 26 lutego.
Źródło:(PAP)