Nowe miejsce: Jednorożec Lody Tradycyjne
Tradycyjne włoskie lody w różnych smakach
08.10.2014 17:38
Lato, jak widać, wcale się jeszcze nie skończyło. Od końca września na Mokotowie działa nowa lodziarnia. Jednorożec stawia na lody tradycyjne. Przygotowywane są one na miejscu, w lodziarni. Właściciel, Karol Pietrowski, sposób ich przyrządzania oraz receptury przywiózł z Włoch. Do wyrobu lodów używa klasycznej maszyny opatentowanej w latach 20. XX wieku. Ta maszyna to powrót do rzemiosła - mówi Karol Pietrowski w rozmowie z Wawalove - W odróżnieniu od wielu maszyn używanych obecnie do produkcji lodów, tutaj o większości rzeczy decyduję ja, a nie urządzenie.
W Jednorożcu znajdziemy lody w wielu, zmieniających się smakach. Orzechy z Piemontu, pistacje z Bronte, gorzka czekolada, truskawska, cytryna sycylijska - to niektóre ze smaków, których możemy tutaj spróbować. W przyszłości pojawią się także takie smakołyki jak lody o smaku ricotty z figami czy gruszki z cynamonem. Mała porcja kosztuje tu 4, średnia 7, a duża 10 zł. Lody można kupić także na wynos, zapakowane w specjalne styropianowe opakowanie. W przyszłości planowana jest także dostawa do domu.
Jednorożec Lody Tradycyjne
ul. Narbutta 38