Nowe miejsce: Jednorożec Lody Tradycyjne
Tradycyjne włoskie lody w różnych smakach
08.10.2014 17:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lato, jak widać, wcale się jeszcze nie skończyło. Od końca września na Mokotowie działa nowa lodziarnia. Jednorożec stawia na lody tradycyjne. Przygotowywane są one na miejscu, w lodziarni. Właściciel, Karol Pietrowski, sposób ich przyrządzania oraz receptury przywiózł z Włoch. Do wyrobu lodów używa klasycznej maszyny opatentowanej w latach 20. XX wieku. Ta maszyna to powrót do rzemiosła - mówi Karol Pietrowski w rozmowie z Wawalove - W odróżnieniu od wielu maszyn używanych obecnie do produkcji lodów, tutaj o większości rzeczy decyduję ja, a nie urządzenie.
W Jednorożcu znajdziemy lody w wielu, zmieniających się smakach. Orzechy z Piemontu, pistacje z Bronte, gorzka czekolada, truskawska, cytryna sycylijska - to niektóre ze smaków, których możemy tutaj spróbować. W przyszłości pojawią się także takie smakołyki jak lody o smaku ricotty z figami czy gruszki z cynamonem. Mała porcja kosztuje tu 4, średnia 7, a duża 10 zł. Lody można kupić także na wynos, zapakowane w specjalne styropianowe opakowanie. W przyszłości planowana jest także dostawa do domu.
Jednorożec Lody Tradycyjne
ul. Narbutta 38