ŚwiatWąglik prawdopodobną przyczyną śmierci ośmiu Afgańczyków

Wąglik prawdopodobną przyczyną śmierci ośmiu Afgańczyków

29.12.2007 17:05, aktual.: 29.12.2007 17:32

Zdaniem ekspertów przyczyną śmierci ośmiu
Afgańczyków, którzy jedli mięso zarażonego wielbłąda,
prawdopodobnie był wąglik - poinformował doradca
afgańskiego ministra zdrowia.

Do zgonów, w tym dwóch kobiet i małego dziecka, doszło w południowo-zachodniej prowincji Nimroz - powiedział doktor Abdullah Fahim, dodając, że jeszcze 10 osób jest chorych.

Wyniki badań laboratoryjnych mają być gotowe w ciągu najbliższych dwóch dni, dlatego władze nie mogą stwierdzić, czy przyczyną zgonów był na pewno wąglik - oświadczył Fahim.

Próbki zostaną przesłane także do amerykańskiego wojskowego instytutu chorób zakaźnych w Fort Detrick w stanie Maryland.

Przeprowadzamy badania genotypowe ze względu na bezpieczeństwo i żeby mieć materiał porównawczy, gdyby doszło do wybuchu zachorowań jeszcze gdzieś w Afganistanie - powiedział przedstawiciel afgańskiego ministerstwa zdrowia.

Władze nazwały przypadek wąglika u ludzi "nadzwyczaj rzadkim".

Historia zakażenia wąglikiem zaczęła się od tego, że dwóch mężczyzn w odległym zakątku Afganistanu przy granicy z Iranem usiłowało sprzedać chorego wielbłąda - podał Ghulam Dastagir Azad, gubernator prowincji Nimroz. Kiedy nikt nie chciał kupić zwierzęcia, mężczyźni zabili je i podzielili mięso między biedne rodziny, jak jest to w zwyczaju podczas muzułmańskiego Święta Ofiary (Eid al-Adha), gdy składa się ofiary z wielbłądów, krów i owiec.

Pierwsi zachorowali obaj mężczyźni. Przyrządzili mięso i po 12 godzinach już nie żyli- powiedział gubernator Azad. -_ Następnymi ofiarami były rodziny obdzielone mięsem._

Według Fahima nie ma żadnych dowodów na to, by do wybuchu zakażenia przyczynili się terroryści. Dodał on jednak, że "ze względu na wzrost liczby samobójczych ataków należy zachować czujność".

Zakażenia wąglikiem u ludzi zdarzają się rzadko. Najczęściej (ok. 95%) zakażenie wąglikiem wywołuje łatwo poddającą się leczeniu postać skórną choroby, ale jeśli przetrwalniki laseczek wąglika dostaną się do przewodu pokarmowego (np. po zjedzeniu niedogotowanego mięsa), mnożące się bakterie i wytwarzana przez nie toksyna wywołują gorączkę i bóle brzucha połączone z nudnościami i wymiotami.

Śmiertelność może przekraczać 50% Choroba może też przybrać postać piorunującą, prowadzącą do zgonu po zaledwie kilku godzinach - zbyt szybko, by mogły zadziałać podane antybiotyki.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także