Unijna żywność nafaszerowana pestycydami
Produkowane w Unii Europejskiej owoce i warzywa zawierają coraz
więcej pestycydów i herbicydów. Najgorzej jest pod tym względem we Francji i w Holandii. Dane na ten temat ogłosiła Komisja Europejska w Brukseli.
26.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Z analizy przeprowadzonej na 45 tys. próbek warzyw i owoców wynika, że z roku na rok coraz większa część badanego materiału zawiera ślady środków owado- i chwastobójczych. Choć w większości przypadków dopuszczalne normy nie są przekroczone to jednak niepokój budzi to, że coraz mniej jest owoców i warzyw całkowicie czystych. Szczególnie niekorzystnie wypadają Francja i Holandia. We Francji ślady pestycydów zawierało ponad 50% próbek. Podobnie jest w Holandii.
Fransois Veillerette, prezes Ruchu w Obronie Przyszłych Pokoleń komentując opublikowane przez Komisje Europejską dane oświadczył, że w tych dwóch krajach produkty pochodzenia roślinnego są najbardziej skażone w całej Europie.
Zdaniem ekologów, w pogoni za zyskiem producenci warzyw i owoców używają coraz więcej środków chemicznych i coraz bardziej skracają okres przed zbiorami, gdy takich środków nie wolno stosować.(miz)