Unijna agencja zaleca, by nie jeść surowych jaj i drobiu
Europejska Agencja ds.
Bezpieczeństwa Żywnościowego zaleci w środę konsumentom, by
unikali jedzenia jaj i drobiu na surowo w celu zapobieżenia
szerzeniu się ptasiej grypy - powiedział przedstawiciel agencji,
potwierdzając doniesienia prasowe.
Groźny wirus ptasiej grypy H5N1 pojawił się najpierw w Azji, ale przenosi się szybko w kierunku zachodnim na skrzydłach migrujących ptaków. Na ludzi przenosi się trudno: tysiące przypadków choroby wśród drobiu w Azji dało 120 zachorowań wśród ludzi, w tym ok. 60 zakończonych zgonem.
Nie mamy żadnych dowodów, że wirus może się przenosić przez żywność, ale również nie możemy tego wykluczyć - powiedział wicedyrektor Agencji Herman Koeter niemieckiemu dziennikowi "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
Jeśli nie będzie się jeść surowych jaj i zawsze będzie się starannie gotować mięso drobiowe, nie będzie problemów - dodał Koeter w wywiadzie opublikowanym na stronie internetowej gazety.