UE zakaże palenia w barach i restauracjach?
Komisarz UE ds. społecznych i zatrudnienia Vladimir Szpidla jest za wprowadzeniem unijnego zakazu palenia we wszystkich miejscach pracy, w tym w barach i restauracjach. Jak tłumaczyła rzeczniczka komisarza, chodzi o ochronę zdrowia i bezpieczeństwa pracy.
27.10.2008 | aktual.: 27.10.2008 16:26
Chcielibyśmy, by zakaz dotyczył także barów, kawiarni i restauracji, gdzie pracownicy są cały dzień narażeni na bierne palenie - powiedziała rzeczniczka komisarz ds. społecznych i zatrudnienia Chantal Hughes. Naszym obowiązkiem jest zapewnienie bezpieczeństwa miejsc pracy dla europejskich pracowników - dodała.
Rzeczniczka zastrzegła, że propozycja legislacyjna w tej sprawie nie jest gotowa. KE dopiero przymierza się do rozpoczęcia konsultacji z partnerami społecznymi, czyli pracodawcami i związkami zawodowymi.
Hughes dodała, że jeśli w wyniku tych konsultacji KE zdecyduje się na zaproponowanie unijnego zakazu, nastąpi to dopiero w następnej kadencji KE. Ma się ona rozpocząć jesienią przyszłego roku, po wyborach do Parlamentu Europejskiego.
We wszystkich krajach UE obowiązuje - w różnym zakresie - zakaz palenia tytoniu w miejscach publicznych. Pierwszym krajem, który wprowadził, w marcu 2004 roku, całkowity zakaz palenia w pubach, barach i restauracjach, była Irlandia. W jej ślady poszły Malta, która rozszerzyła zakaz na wszystkie miejsca publiczne, oraz w styczniu 2005 r. Włochy, gdzie zabroniono palenia w zamkniętych pomieszczeniach publicznych. Zakazy palenia w lokalach gastronomicznych (całkowite lub częściowe) wprowadzono potem także m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Belgii i Holandii; a także w Niemczech, gdzie zostały jednak złagodzone przez władze niektórych krajów związkowych.
Michał Kot