Trzy osoby zakażone włośnicą trafiły do szpitala
Trzy osoby trafiły do szpitala w Ełku
(Warmińsko-Mazurskie) z powodu zakażenia włośnicą z mięsa
wieprzowego - poinformowała Wojewódzka Stacja
Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie.
30.05.2006 18:50
Wśród hospitalizowanych jest jedno dziecko. Pierwsza osoba trafiła do szpitala 9 maja, a kolejne niespełna dwa tygodnie później. Jak podkreśliła rzeczniczka Sanepidu, Elżbieta Burzyńska- Miszczak, życiu poszkodowanych nie zagraża niebezpieczeństwo.
Powiatowy lekarz weterynarii w Ełku ustalił z jakiego gospodarstwa pochodziła zakażona świnia. Według dotychczasowych ustaleń sanepidu, po uboju świnia nie była przebadana pod kątem obecności larw włośnia.
Objawy charakterystyczne dla zakażenia włośnicą to przede wszystkim: gorączka, dreszcze, bóle mięsni i brzucha, nudności, obrzęki wokół oczu i twarzy. W Polsce najczęstszym źródłem tego typu zakażeń jest mięso świni, a także dzika, czasem także nutrii.
Choroba w zaawansowanym stadium, u osób o obniżonej odporności, może prowadzić do śmierci. W woj. warmińsko-mazurskim, przez ostatnie 15 lat, zarejestrowano jeden przypadek śmiertelnego zakażenia człowieka.
Epidemiolodzy przypominają, że najlepszą ochroną przed zakażeniem u ludzi jest kupowanie mięsa z pewnego źródła, gwarantującego, iż mięso było wcześniej badane.