Tort z brylantami na święta
W ramach nowych ofert świątecznych, jeden z
dużych sklepów w Tokio zaoferował konsumentom bożonarodzeniowy
tort wysadzany brylantami.
Ciasto, które można podziwiać w supermarkecie Takashimaya w centrum Tokio, kosztuje, bagatelka, 1,7 miliona dolarów.
Tort - marcepanowo-owocowy z różową polewą - zaprojektował znany tokijski cukiernik Jeong Hongyong. Do dekoracji użył aż 223 brylantów - w tym dużego pięciokaratowego kamienia w kształcie serca.
Kierownik cukierni w Takashimaya twierdzi, że spora grupa klientów dowiadywała się już o możliwość zakupienia świątecznego tortu z tak wieloma cennymi niepodziankami.
Tort z pewnością przeznaczony jest do konsumpcji - oczywiście z wyjątkiem brylantów - zapewnia sprzedawca. Dla tych, których nie stać na tak luksusowe ciasto - dodał - sklep organizuje spotkanie świąteczne, na którym wraz z szampanem można będzie spróbować repliki brylantowego tortu.