To najczęstsza przyczyna nowotworów. Polacy spożywają 40 kg rocznie

Przeciętny Polak spożywa rocznie 40 kg cukru, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym nowotworów - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Co może zwiększać ryzyko nowotworu?
Co może zwiększać ryzyko nowotworu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. KBŃ

Przeciętny Polak spożywa rocznie aż 40 kg cukru, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, jak cukrzyca czy otyłość - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Nadmiar cukru w diecie jest powiązany z wieloma chorobami, takimi jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia czy zaburzenia hormonalne.

Cukier a zdrowie dzieci

Dzieci, które od najmłodszych lat przyzwyczajają się do słodkiego smaku, są szczególnie narażone na problemy zdrowotne w przyszłości - czytamy w serwisie zdrowie.parenting.pl. Według raportu Narodowego Funduszu Zdrowia pt. "Cukier, otyłość - konsekwencje", spożycie słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do wzrostu liczby przypadków cukrzycy i otyłości w Polsce.

Eksperci przewidują, że do 2025 r. liczba osób chorych na cukrzycę wzrośnie o prawie milion, a pacjentów z nadciśnieniem przybędzie prawie 350 tys. Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, ale przede wszystkim zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otyłość a nowotwory

  • Większość nowotworów jest powiązana z naszą dietą i otyłością. I nie mówię tylko o tych nowotworach, które skorelowane są z tranzytem pokarmowym, tj. języka, żuchwy, przełyku, żołądka, trzustki, dwunastnicy, wątroby, jelit i odbytnicy. Okazuje się, że otyłość zwiększa też ryzyko raka piersi, jajników, czerniaka czy prostaty - to aż ona w 80 proc. odpowiada za te nowotwory - ostrzegała w rozmowie z abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)