To najczęstsza przyczyna nowotworów. Polacy spożywają 40 kg rocznie

Przeciętny Polak spożywa rocznie aż 40 kg cukru, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, jak cukrzyca czy otyłość - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Co może zwiększać ryzyko nowotworu?
Co może zwiększać ryzyko nowotworu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. KBŃ

Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że przeciętny Polak spożywa go rocznie aż 40 kg. To ogromna ilość, zważywszy na fakt, że nadmiar cukru jest powiązany z wieloma chorobami, takimi jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia czy zaburzenia hormonalne.

Cukier a zdrowie dzieci

Według raportu Narodowego Funduszu Zdrowia pt. "Cukier, otyłość - konsekwencje", spożycie słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do wzrostu liczby przypadków cukrzycy i otyłości w Polsce. Eksperci przewidują, że do 2025 r. liczba osób chorych na cukrzycę wzrośnie o prawie milion, a pacjentów z nadciśnieniem przybędzie prawie 350 tys.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koszmarny wypadek w Moskwie. Autobus zderzył się z wozem strażackim

Otyłość a nowotwory

Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, ale przede wszystkim zdrowia. - Większość nowotworów jest powiązana z naszą dietą i otyłością. I nie mówię tylko o tych nowotworach, które skorelowane są z tranzytem pokarmowym, tj. języka, żuchwy, przełyku, żołądka, trzustki, dwunastnicy, wątroby, jelit i odbytnicy. Okazuje się, że otyłość zwiększa też ryzyko raka piersi, jajników, czerniaka czy prostaty - to aż ona w 80 proc. odpowiada za te nowotwory - ostrzegała w rozmowie z abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (123)