Tłusty Czwartek 2019: pączki tradycyjne, amerykańskie donuty lub gniazdka? Sprawdź, jakie rodzaje pączków oferują cukiernie i sklepy
Tłusty Czwartek 2019: pączki to nie tylko ciasto drożdżowe nadziewane różaną marmoladą. Są tradycyjne, polskie pączki, amerykańskie donuty, wiedeńskie gniazdka i inne. Który rodzaj Ty wybierzesz w Tłusty Czwartek?
28.02.2019 | aktual.: 28.02.2019 09:55
Tłusty Czwartek 2019 – pączki i faworki
Tłusty Czwartek w kalendarzu chrześcijańskim, jest ostatnim czwartkiem przed wielkim postem, znanym także jako zapusty. To święto ruchome, które w tym roku wypada 28 lutego i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją, w tym dniu dozwolone jest bezkarne objadanie się tłustymi potrawami, w postaci pączków oraz faworków (chruścików). Chociaż wielu Polakom pączki kojarzą się przede wszystkim ze smażonym na głębokim tłuszczu, kulistym ciastem, nadziewanym marmoladą, ich rodzajów jest zdecydowanie więcej. W zależności od rejonu świata pączki różnią się od siebie kształtem, ciastem, rozmiarem oraz nadzieniem. Pyszny pączek w Tłusty Czwartek to podstawa. Dla tych wciąż nie wiedzą, na jaki smakołyk zdecydować się w tym dniu, wypisaliśmy różne rodzaje pączków.
Tłusty Czwartek 2019 – rodzaje pączków
Wśród licznych rodzajów pączków wyróżniamy:
- Tradycyjny polski pączek z marmoladą – najpopularniejszy w naszym kraju pączek, uformowany z ciasta drożdżowego i usmażony na głębokim tłuszczu. Nadziewany jest najczęściej marmoladą lub konfiturą różaną, a z wierzchu oprószony cukrem pudrem lub oblany lukrem i posypany skórką pomarańczy.
- Berliński pączek z jasną obręczą – cechą charakterystyczną berlińskich pączków jest jasna, wyraźna obręcz, przechodząca przez ich środek. Pączki berlińskie nadziewa się głównie czekoladą, toffi lub (podobnie jak nasze) marmoladą.
- Pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub po prostu „gniazdka” – w odróżnieniu od najpopularniejszych w Polsce pączków z ciasta drożdżowego, wykonane są z ciasta ptysiowego. Gniazdek nie trzeba nadziewać, choć im również nie żałuje się dużej ilości lukru.
- Amerykańskie donuty – przypominają nasze oponki, ale w przeciwieństwie do nich są wykonane ciasta drożdżowego. Ich elementem charakterystycznym jest dziurka pośrodku. Nie posiadają żadnego nadzienia, jednak często są polewane różnego rodzaju polewami i obsypywane słodką posypką.
- Pączki angielskie – serowe oponki, przygotowane z serków homogenizowanych. Nie posiadają drożdży, a zamiast nich używa się proszku do pieczenia. Tego typu pączki są małe, delikatnie spłaszczone z dziurką pośrodku. Również nie posiadają nadzienia, choć polewa się je czekoladą lub dużą i ilością lukru.
- Włoskie zeppople – pączki przygotowywane głównie z okazji Dnia Ojca lub Dnia św. Józefa. Są wykonane z ciasta ptysiowego, nadziewane dużą ilością kremu budyniowego i obsypane cukrem pudrem lub zwykłym. Nadzienie koniecznie musi być widoczne, wypływając na górę pączka.